Nicolae Ciucă, discuție cu Natalia Gavriliță, după ce premierul Rep. Moldova a instituit stare de urgență în sectorul energetic

Nicolae Ciucă, discuție cu Natalia Gavriliță, după ce premierul Rep. Moldova a instituit stare de urgență în sectorul energetic
nicolae ciuca natalia gavrilita romania republica moldova

Premierul Nicolae Ciucă a discutat joi, 20 ianuarie, cu omologul din Republica Moldova, Natalia Gavriliță. Convorbirea dintre cei doi oficiali s-a purtat după ce guvernul de peste Prut a instituit starea de urgență în sectorul energetic, din cauza riscului suspendării livrării de gaz din partea rușilor de la Gazprom.

Ciucă și Gavriliță au discutat despre posibilitatea asigurării cantităților necesare de păcură Republicii Moldova.

„Am avut astăzi o convorbire telefonică cu prim-ministrul Republicii Moldova, doamna Natalia Gavriliţă, în contextul în care Parlamentul de la Chișinău a decis joi instituirea stării de urgență în sectorul energetic în Republica Moldova din cauza riscului suspendării livrării de gaz de către concernul rus Gazprom.

Am discutat despre posibilitatea asigurării cantităților necesare de păcură, urmând să primim și o solicitare în acest sens, care să fie analizată în scurt timp.

De asemenea, am discutat și despre pregătirea următoarei ședințe comune de guvern, care urmează să aibă loc în viitorul apropiat.

Am reiterat deschiderea şi disponibilitatea României de a sprijini Republica Moldova”, a notat Nicolae Ciucă, pe pagina sa de Facebook.

Republica Moldova acuză presiuni din partea Rusiei

Parlamentul de la Chișinău a decis joi instituirea stării de urgență în sectorul energetic pentru o perioadă de 60 de zile, potrivit Radio Chișinău.

Guvernul Gavriliță a solicitat instituirea stării de urgență după ce Gazprom a avertizat în privința sistării livrării de gaz, din data de 21 ianuarie, în cazul în care Republica Moldova nu va achita consumul pentru luna decembrie și prima jumătate a lunii ianuarie.

Premierul de la Chișinău a explicat solicitarea Guvernului prin faptul că Moldovagaz și Gazprom nu au ajuns la un consens. De asemenea, Gavriliță a precizat că Moldovagaz nu dispune de toate resursele financiare necesare pentru a achita așteptările Gazprom.

Mai mult, potrivit Nataliei Gavriliță, rușii de la Gazprom au solicitat doar în această iarnă plata în avans, deși prevederile contractuale sunt valabile de mai mulți ani.

Urmăriți B1TV.ro și pe