Noi sancțiuni împotriva Belarusului au fost anunțate de către Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada și Marea Britanie

Noi sancțiuni împotriva Belarusului au fost anunțate de către Uniunea Europeană, Statele Unite, Canada și Marea Britanie
Aleksandr Lukașenko, președintele Belarusului, considerat răspunzător pentru criza migranților de la frontierele europene

Statele Unite, Uniunea Europeană, Canada și Regatul Unit au anunțat simultat noi sancțiuni împotriva regimului lui Aleksandr Lukașenko, de la Minsk. Sancțiunile sunt de natură economică și au în vedere „’încălcări repetate ale drepturilor omului”, conform dpa, citat de către Agerpres.

Noi sancțiuni împotriva Belarusului

”Cerem din nou regimului Lukaşenko să oprească imediat şi complet organizarea unei migraţii nereglementate la frontierele sale cu Uniunea Europeană”, subliniază aliaţii într-un comunicat comun.

Joi, a fost adoptat al cincilea set de sancțiuni împotriva regimului Lukașenko, în cadrul unei reuniuni de la Bruxelles, iar acestea vor intra în vigoare în această seară.

Sancțiunile au în vedere 17 indivizi şi 11 entităţi considerate vinovate pentru afluxul de migranți și criza provocată la frontierele europene. Pentru prima dată, sancțiunile vor lua în vedere compania aeriană Belavia și Cham Wings, din Siria. Aceștia vor fi adăugați pe lista neagră a UE pentru Belarus, care are deja 166 de nume, inclusiv președintele Alexander Lukașenko și doi dintre fiii săi, precum și 15 entități legate de regim.

Lukasenko, pe lista neagră a Uniunii Europene

Trezoreria americană a anunţat că vizează 20 de indivizi şi 12 organizaţii apropiate de regim, acuzate că „au facilitat tranzitul (…) migranţilor în UE” şi că „au luat parte la reprimarea în curs vizând drepturile omului şi democraţia”.

Acest val de migranți are loc ca răspuns a președintelui Lukașenko împotriva sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană privind nerespectarea drepturilor omului. Lukașenko a declarat că va permite trecerea migranților ilegali către Occident.

După această afirmație, s-au înregistrat creșteri masive ale migranților la frontiera de est a Uniunii Europene.