O jurnalistă din Belarus, acuzată de „trădare de patrie”. Tânăra a relatat despre protestele opoziției din 2020

O jurnalistă din Belarus, acuzată de trădare de patrie. Tânăra a relatat despre protestele opoziției din 2020
Foto: captura video.

O jurnalistă din Belarus a fost condamnată la opt ani și trei luni de închisoare pentru că a relatat despre protestele masive ale opoziției din anul 2020, când liderul la Belarus a trucat alegerile pentru a fi „reales” a șasea oară. Katerina Andreeva, care a lucrat pentru belsat a fost acuzată de  „trădare de patrie”.

Jurnalista de la Belsat, dușmana președintelui belarus

În cadrul unui proces cu ușile închise, la Gomel, tânăra de 28 de ani a fost condamnată la opt ani și trei luni de închisoare.

Jurnalista se află după gratii, pentru o sentință mai veche, de doi ani. Andreeva a fost arestată în noiembrie 2021 în timp ce filma la un protest împotriva regimului Lukașenko. Tânăra fiind acuzată de „organizarea de revolte”, împreună cu colega sa, Daria Ciulțova, în februarie 2021.

Svetlana Tihanovskaia a reacționat la sentința Ekaterinei Andreeva, care a fost condamnată la 8 ani de închisoare, sub acuzația de trădare.

„Chiar ieri, reprezentanții regimului de la ONU vorbeau despre cât de minunat trăiesc oamenii din Belarus. Ei nu spun că în Belarus ar putea apărea primul prizonier politic. Nu vor vorbi despre miile de belaruși care sunt torturați acum în închisori din motive politice. Și nu vor spune despre noul verdict al Ekaterinei Andreeva. În primul rând, jurnalista a primit 2 ani de închisoare pentru munca sa. Acum, când acest termen se apropia de sfârșit, i s-a dat un nou termen – pentru presupusa ‘înaltă trădare’”, a comentat Svetlana Tihanovskaia, opozanta președintelui belarus.

Un proces „politic” și o „farsă”

Amnesty International a condamnat procesul pe numele Katerinei Andreeva, despre care a spus că a fost „politic” și o „farsă”.

Pentru regimul din Belarus, Ekaterina este un dușman. Dar în ochii societății care ține la democrație, ea este o profesionistă și o patriotă a țării sale, potrivit Asociației Jurnaliştilor din Belarus, care monitorizează încălcările libertăţii de exprimare în ţară.

„Aparatul represiv al lui Aleksand Lukașenko își continuă încercările de a face praf jurnaliştii curajoşi și activi. În fiecare zi sunt aduse  sentințe penale și odiose. (…) Katerina Andreeva este supusă acuzațiilor absurde și fără temei de trădare doar pentru munca ei de jurnalist.”, a declarat Marie Struthers, directorul Amnesty International pentru Europa de Est și Asia Centrală.

Încă o victimă a regimului „Lukașenko”

Acum ceva timp, o studentă din Belarus a fost condamnată la șase ani de închisoare pentru faptul că a distribuit mai multe postări anti-război. Tânăra a condamnat public agresiunea Rusiei pe teritoriul Ucrainei, informează  MAYDAY.

Tânăra a fost reținută de oamenii legii în 28 februarie. Activista este bănuită că ar fi  afectat securitatea națională a Belarusului și l-a jignit pe Aleksander Lukașenko.

Pe data de 27 februarie, tânăra a criticat politica externă a lui Putin, într-un chat studențesc. Aceasta a venit cu îndemnul de a participa la un miting împotriva războiului. Ea și-a exprimat opinia că armata Belarusului nu ar trebui să se alăture războiului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
12:23 - Conducerea pro-europeană de la Chișinău, criticată de Rusia. Serghei Lavrov: Se fac încercări pentru a transforma Republica Moldova într-o a doua Ucraina
12:22 - Dana Budeanu: „Sunt prea deșteaptă ca să fiu frumoasă”. Cum arată criticul de modă fără machiaj
12:09 - Roxana Hulpe, primele declarații după ce a născut. Îndrăgita prezentatoare de la Pro TV a devenit mama unei fetițe de nota 10: „Ne-a trecut printr-un carusel de emoții”
12:01 - Politico: Viktor Orban îi spune Ucrainei să renunțe. Premierul Ungariei crede că Vladimir Putin nu va pierde, iar timpul este de partea Rusiei
11:57 - Anghel Iordănescu, atac dur la adresa șefului Școlii de Antrenori: „Dacă mă iau după Burchel, nici Lucescu nu e antrenor și nici eu nu sunt antrenor”
11:53 - Un șofer din Ploiești a furat 200 de lei din cutia cu donații dintr-o benzinărie / Ce a făcut cu banii
11:47 - America Express: Bruja și Pufeh au părăsit competiția după cursa pentru ultima șansă
11:37 - Avocata fraților Andrew și Tristan Tate susține că detenția lor în România „încalcă dreptul internațional” (VIDEO)
11:30 - Elevi ținuți în frig la mai multe școli și grădinițe din municipiul Constanța. Lipsa căldurii, provocată de diverse avarii
11:25 - S-au tranzitat 9 milioane de tone de cereale prin România şi mare parte au rămas pentru că sunt refuzate fiind produse din semințe ameliorate genetic. Preşedintele Asociaţiei Fermierilor: „Ne paşte falimentul”