Organizația Națiunilor Unite, mesaj îngrijorător: ”Val fără precedent de foamete!” Ce se va întâmpla în anul 2023

Organizația Națiunilor Unite, mesaj îngrijorător: ”Val fără precedent de foamete!” Ce se va întâmpla în anul 2023
Foto simbol: Pixabay

Secretarul  general al ONU, Antonio Guterres, a transmis că efectele și consecințele negative în lume ale războiului din Ucraina se agravează și afectează 1,6 miliarde de persoane.

„Impactul războiului asupra securității alimentare, energiei şi finanțelor este sistemic, grav şi se accelerează. Pentru populațiile din lumea întreaga războiul amenință să declanșeze un val fără precedent de foamete și mizerie, lăsând în siajul său haosul social şi economic”, a avertizat Antonio Guterres.

ONU, avertizează cu privire la posibilitatea unei crize alimentare

Secretarul a mai adăugat  că, în cazul în care „criza alimentară din acest an este legată şi de o lipsă de acces la produse alimentare, lipsa de hrană ar putea fi o problemă în anul viitor”.

„Nu există decât un singur mijloc de a opri această furtună care se prefigurează: invazia rusă în Ucraina trebuie să înceteze”, a declarat Antonio Guterres, evocând astfel negocierile pentru „acord global care ar permite exportul securizat al alimentelor produse în Ucraina prin Marea Neagră şi un acces fără obstacole pe piețele mondiale pentru alimentele şi îngrășămintele rusești”, conform Agerpres.

Potrivit celui de-al doilea raport al ONU, „94 de ţări, cu 1,6 miliarde de locuitori, sunt grav expuse la cel puţin o dimensiune a crizei – finanţe, alimentaţie şi energie – incapabile să-i facă faţă”.

„Din aceste 1,6 miliarde de persoane, 1,2 miliarde sau trei sferturi trăiesc în ţări grav expuse şi vulnerabile simultan celor trei dimensiuni. În viitor, nicio țară sau comunitate nu va fi ocolită de această criză a costului vieții”, se mai arată în raport.

De asemenea, potrivit raportului, „războiul ar putea duce la creșterea numărului persoanelor în situație de insecuritate alimentară cu 47 de milioane în 2022, ajungându-se la 323 de milioane până la sfârșitul anului în curs”.

Volodimir Zelenski avertizează  că milioane de oameni din toată lumea riscă să moară de foame

Conform raportului, „Până la 58 de milioane de africani în plus ar putea cădea în sărăcie în acest an”, iar extrema sărăcie în Orientul Mijlociu şi în Africa de Nord „ar putea afecta încă 2,8 milioane de persoane în 2022”. În Asia de Sud, „500 de milioane de persoane sunt expuse grav dimensiunilor alimentară şi financiară, o situaţie agravată de puternice valuri de căldură care afectează culturile din zonă”, se menționează de asemenea în document.

Recent, Volodimir Zelenski a avertizat că milioane de persoane din întreaga lume riscă să moară de foame, în cazul în care Rusia nu va permite țării sale să exporte cereale prin porturile blocate  de Marina militară a Rusiei.

„Din păcate, asta înseamnă că zeci de țări se vor confrunta cu o penurie severă de alimente. Milioane de oameni ar putea muri de foame în cazul în care continuă blocada rusă în Marea Neagră”, a spus președintele ucrainean.

Urmăriți B1TV.ro și pe