Pentagonul, preocupat de viteza cu care China se înarmează cu arsenal nuclear. „Ritmul în care se mișcă China este uluitor”

Pentagonul, preocupat de viteza cu care China se înarmează cu arsenal nuclear. „Ritmul în care se mișcă China este uluitor”
Foto: Racheta Novator 9M729 (sursă foto: nationalinterest.or

China se ridică foarte repede pe treapta geopolitică a puterilor militare, consideră oficialitățile americane. China este profund preocupată de câștigarea influenței în spațiul Asia-Pacific, spațiu dominat de forțele NATO, arată Economic Times .

Pe 27 iulie, China testa pentru prima dată o armă hipersonică. Această tehnologie i-a depășit chiar și pe americani, spunând că armamentul NATO nu deține, momentan, un asemenea tip de rachetă. „Ceea ce am văzut a fost un eveniment foarte semnificativ al unui test al unui sistem de arme hipersonice. Și este foarte îngrijorător”, a declarat Milley, președintele șefilor de stat major comun, pentru televiziunea Bloomberg.

„Ritmul în care se mișcă China este uluitor”

„Ritmul în care se mișcă China este uluitor”, spune generalul John Hyten, ofițerul militar american de rangul 2, care a comandat anterior forțele nucleare ale SUA și a supravegheat operațiunile spațiale ale forțelor aeriene.

În joc este o potențială schimbare a echilibrului global de putere care a favorizat Statele Unite de zeci de ani. O realiniere mai favorabilă Chinei nu reprezintă o amenințare directă pentru Statele Unite, dar ar putea complica alianțele SUA în Asia.

Deocamdată, oficialii se minunează de modul în care Beijingul grupează resursele, tehnologia și voința politică pentru a obține câștiguri rapide – atât de rapid încât administrația Biden încearcă să reorienteze toate aspectele politicii externe și de apărare a SUA.

China, o forță nucleară 

Pe frontul nuclear, imaginile private din satelit din ultimele luni au dezvăluit adăugări mari de silozuri de lansare care sugerează posibilitatea ca China să planifice să-și mărească flota de rachete balistice intercontinentale terestre sau ICBM.

Hans Kristensen, un expert în arme nucleare la Federația Oamenilor de Știință Americani, spune că China pare să aibă aproximativ 250 de silozuri ICBM în construcție, despre care spune că este de peste 10 ori numărul în funcțiune astăzi. Armata SUA, prin comparație, are 400 de silozuri ICBM active și 50 în rezervă.

Ultima oră
21:39 - „Prințesa urbană” părăsește România. Cunoscuta autoare de cărți pentru copii se mută în Țările de Jos
21:38 - Sorin Bontea a mers pentru prima dată în Grecia la filmările Chefi fără limite de la Antena 1: Nu m-a atras niciodată (GALERIE FOTO)
21:22 - Cum a reușit Rusia să strângă rândurile-n NATO. Mircea Geoană: Frumusețea acestei alianțe e că, în clipa în care apare o provocare, ea are un reflex de a se uni (VIDEO)
21:17 - Câinele încă o așteaptă acasă pe jurnalista mexicană asasinată de mafie. Imaginile induioșătoare au împânzit internetul
21:15 - Mircea Geoană: NATO a făcut un apel și pentru retragerea trupelor rusești din Transnistria, Abhazia și Osetia de Sud, respectiv Crimeea și Donbas. Prezența militară rusească, împotriva voinței țărilor respective (VIDEO)
21:05 - Gabriela Cristea, atacată dur de fani. Internauții au reacționat imediat și îi aduc acuzații grave prezentatoarei de la Mireasă
20:43 - Apple va transforma iPhone-urile în terminale de plată POS. Toate telefoanele cu Apple Pay vor avea funcția (VIDEO)
20:39 - Mircea Geoană: Suntem dispuși să confirmăm o realitate pe care Federația Rusă continuă să o distorsioneze. Scutul antirachetă de la Deveselu e pur defensiv și se referă la riscuri de natură balistică din Orientul Mijlociu (VIDEO)
20:35 - Mircea Geoană (NATO): Vom lua măsuri de vigilență sporită și de prezență militară inclusiv în România / O decizie e în premieră / Românii să aibă încredere în alianță (VIDEO)
20:19 - Pariurile lui Musk pentru Tesla: Mașini care se conduc singure anul acesta și umanoizi care să meargă la muncă în locul nostru (VIDEO)