Președintele Poloniei, Andrzej Duda, vizită în România. Discuții cu Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, vizită în România. Discuții cu Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni
Andrzej Duda, președintele Poloniei / Foto: Andrzej Duda Facebook

Președintele Poloniei, Andrzej Duda, vine în vizită în România, marți. Oficialul de la Varșovia va avea o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis la Palatul Cotroceni, a anunțat Administrația Prezidențială.

Întâlnirea dintre Klaus Iohannis și Andrzej Duda va avea loc cu doar două zile înainte de summitul extraordinar al liderilor NATO la Bruxelles, programat pentru joi, 24 martie. În cadrul evenimentului vor fi discutate noile măsuri pentru asigurarea secrității în statele membre de pe Flancul Estic al alianței militare.

Ce vor discuta Andrzej Duda și Klaus Iohannis

Oficialul de la Cotroceni și președintele conservator, aflat de asemenea, la cel de-al doilea mandat, vor avea discuții tete-a-tete, cât și oficiale. Ei vor susține declarații de presă comune, în după-amiaza aceasta.

Printre subiectele care vor fi abordate se va număra securitatea europeană –  întărirea Flancului Estic, în contextul invaziei Rusiei în Ucraina, respectiv sprijinul pe care cele două state îl vor putea oferi Republicii Moldova.

România și Polonia au o relație apropiată în zona de securitate. Anul trecut au pus bazele formatului Bucharest 9, din care fac parte toate statele membre NATO și estul și centrul Europei.

Klaus Iohannis: „Avem nevoie urgent de consolidarea substanțială și echilibrată a întregului Flanc Estic”

Săptămâna trecută, în cadrul întâlnirii cu președintele Estoniei, Alar Karis, Klaus Iohannis a anunțat prioritățile României în zona de securitate, pe care le va expune și la Summitul NATO de la Bruxelles, de vineri, la care va participa și Joe Biden, președintele SUA.

„Am avut discuții consistente, având în vedere că actuala situație de securitate din regiune este deosebit de preocupantă în special pentru statele de pe Flancul Estic, atât la nordul acestui flanc – unde se află Estonia, dar mai ales la sud, la Marea Neagră, unde se aflăm noi, în România.

Avem nevoie urgent de consolidarea substanțială și echilibrată a întregului Flanc Estic, de o Prezență Înaintată unitară și întărită. De aceea, România acționează pentru creșterea în continuare a prezenței militare aliate în țara noastră.

Voi prezenta aceste priorități ale României și la Summitul NATO care va avea loc la Bruxelles, săptămâna viitoare, cu participarea Președintelui Biden”, a declarat Iohannis.

Urmăriți B1TV.ro și pe