Prețul lui Viktor Orban pentru a renunța la petrolul rusesc. Ce sume avansează Ungaria

Prețul lui Viktor Orban pentru a renunța la petrolul rusesc. Ce sume avansează Ungaria
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Ministrul ungar al afacerilor externe, Peter Szijjarto, a indicat miercuri că Ungaria are nevoie o perioadă de patru ani și de investiții de 750 de milioane de euro pentru a renunța la petrolul rusesc, cu mult mai puțin decât evaluarea prezentată luni, când susținea că ar fi nevoie de 18 miliarde de euro pentru a transforma structura energetică națională, transmite EFE preluată de Agerpres.

Ce sume avansează Ungaria pentru a renunța la petrolul rusesc

„Diversificarea aprovizionării (prin oleoductul Adria) va necesita o investiţie de 200 milioane de euro, în timp ce transformarea capacităţii de rafinare va presupune un cost de 550 milioane de euro”, a declarat șeful diplomației ungare, miercuri, în comisia economică a parlamentului de la Budapesta.

Același Peter Szijjarto invocase luni o sumă mult mai mare.

„Comisia Europeană a creat o problemă şi ungurii speră să ofere şi o soluţie pentru finanţarea acestor investiţii, pentru compensarea creşterii preţurilor şi modernizarea sectorului energetic din Ungaria, cu o valoare totală de 15-18 miliarde de euro”, spunea oficialul.

Comisia Europeană a pregătit un al șaselea pachet de sancțiuni UE pentru Rusia, unul care cuprinde și un embargo pe petrolul rusesc, însă Ungaria a blocat discuțiile prin veto și a comparat măsurile cu „o bombă atomică”.

Pentru a intra în vigoare, pachetul de măsuri trebuie să fie susținut de toate cele 27 de state membre.

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, susținea marți că pentru anumite state europene este imposibil să renunțe rapid la petrolul rusesc, potrivit Reuters.

„Evident, anumite state UE, în al căror mix energetic ponderea hidrocarburilor rusești este deosebit de mare, nu vor putea să facă asta multă vreme, să renunțe la petrolul nostru (…). Există schimbări tectonice pe piața petrolului, iar să faci afaceri cum se făceau înainte, în conformitate cu vechiul model, pare improbabil”, afirma liderul rus la o reuniune cu actorii autohtoni din sector.

Urmăriți B1TV.ro și pe