Primul dosar penal din Rusia privind „sustragerea de la mobilizare”, intentat unui bărbat din Penza

Primul dosar penal din Rusia privind „sustragerea de la mobilizare”, intentat unui bărbat din Penza
Foto: captura video.

În 28 septembrie, Departamentul de Investigații Zarechensky al Comitetului de Investigații pentru Regiunea Penza a deschis un dosar penal împotriva lui Maxim Moiseev, în vârstă de 32 de ani, în temeiul părții 1 a articolului 328 din Codul penal al Federației Ruse – sustragerea de la serviciul militar. Potrivit anchetatorilor, el a refuzat de două ori să vină la biroul de recrutare, deși nu avea motive întemeiate”, informează meduza.

Bărbatul are probleme de sănătate

Maria, soția lui Maxim Moiseev, a declarat pentru Mediazona că citația soțului ei a venit în a doua jumătate a lunii septembrie. Mandatul de percheziție fiind  data de 23 septembrie. Potrivit Mariei, anul nașterii a fost greșit indicat pe ordinea de zi, așa că Maxim a decis să nu meargă la biroul de recrutare. Curând acesta a fost sunat din nou – bărbatul nu a mers din cauza faptului că i s-a agravat ulcerul cronic de stomac, a explicat Maria.

Pe 28 septembrie a fost deschis un dosar penal. În decizie se preciza că suspectul s-a sustras de la serviciul militar, prevăzând „posibilitatea unor consecințe periculoase din punct de vedere social sub formă de încălcări ale activităților administrative normale ale organelor statului în forțarea Forțelor Armate și dorind acest lucru”. Moiseev „avea intenția de a se sustrage de la serviciul militar”, deși nu avea „motive întemeiate” pentru aceasta.

Operațiunea specială pentru arestarea recrutului

În aceeași zi, 28 septembrie, Moiseev a fost dat în urmărire, iar pe 3 octombrie a fost reținut în casa soacrei din satul Akhlebinovka, regiunea Penza. Mandatul de percheziție a casei a fost semnat de președintele Tribunalului Districtual Penza, Alexander Pronkin. Maria Moiseeva subliniază că percheziția a fost efectuată ilegal: „Rezoluția este datată 5 iulie, iar percheziția a avut loc pe 3 octombrie. În plus, există o greșeală în adresa și numele de familie ale proprietarului Natalia Vechkasova: este indicat vechiul ei nume de familie Murnaeva. Și conform acestui document din 5 iulie, au intrat, au percheziționat casa și clădirile, au spart ușa băii”, a spus Maria.

După arestare, la care au participat patru polițiști și trei bărbați în civil, Moiseev a fost dus la un centru de detenție temporară, unde a petrecut două zile. În seara zilei de 5 octombrie a fost eliberat pe cauțiune.

Poziția fermă a avocaților

Maria Moiseeva susține că soțul ei nu a încercat să se ascundă de nimeni. „Nimeni nu l-a pierdut, toți polițiștii noștri locali l-au văzut perfect, avea un telefon în rețea, toată lumea îl putea suna”, a spus ea.

Avocații coaliției „Apel la Conștiință” consideră că dosarul penal împotriva lui Moiseev este contrar legii și este orientativ, deoarece, conform explicațiilor Curții Supreme, articolul 328 din Codul Penal al Federației Ruse este aplicabil numai cetățenilor care se opun recrutării. Maxim Moiseev a servit în Forțele de Apărare Aeriană în 2008, relatează meduza.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Mesajele pe care le primim din astral despre viitor sau trecutul nostru foarte îndepărtat. Cum le decriptăm (VIDEO)
00:07 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic: Ce sunt visele de fapt, cum să le interpretăm și cum ne ajută ele să ne descoperim mai bine pe noi înșine (VIDEO)
23:24 - Stelian Tănase: E un bun moment pentru un candidat antisistem la prezidențiale. Maia Sandu ar fi perfectă / Iohannis vrea să-și continue cariera politică. De ce ar pleca la pensie? A stat în pensie când era primar și acum, la Cotroceni (VIDEO)
22:38 - Stelian Tănase: Din această coabitare vai de mama ei, PSD a câștigat deja partida. PNL pur și simplu a dispărut. Poa’ să iasă Ciucă de o mie de ori la TV, nu câștigă un vot, e mort-copt în păpușoi (VIDEO)
22:01 - De ce nu am fost primiți în Schengen până acum. Stelian Tănase: Ai noștri au crezut că pot să nu facă nimic și să le arunce ăstora praf în ochi. N-a mers! Nici pentru NATO, nici pentru UE n-am fost pregătiți (VIDEO)
21:29 - Bătrână de 82 de ani, încătușată din cauza unor facturi restante la gunoi. Cum a reacționat când s-a trezit cu polițiștii la ușă
21:04 - David Popovici, mesaj de Ziua Persoanelor cu Dizabilităţi: „Susțin copiii cu dizabilități să se bucure de viață. Haideți să-i susținem împreună!” (VIDEO)
20:46 - Unul dintre băieții lui Leonard Doroftei a devenit milionar în Canada: „În loc să cheltui banii prostește, eu am ales să îi strâng și să-i investesc”
20:22 - Mihai Bobonete, dezvăluiri despre momentele grele prin care a trecut: „Fac terapie de câțiva ani. Eram într-o stare critică”
20:02 - Reacțiile politicienilor după ce George Simion a cerut ca România să nu mai ajute Guvernul Republicii Moldova: „’Patriotul’ de carton ne cere să abandonăm Chișinăul, adică exact ce vrea Rusia” / „Simion e troll-ul Kremlinului”