Reacția ministrului britanic al Apărării, după ce Germania a anunțat că oferă Ucrainei 5.000 de căști militare în loc de arme: Nu judecăm, trimitem noi

Reacția ministrului britanic al Apărării, după ce Germania a anunțat că oferă Ucrainei 5.000 de căști militare în loc de arme: Nu judecăm, trimitem noi
Ministrul britanic al apărării susține că a fost sunat de un impostor. Foto: Hepta - DPA Images / Aaron Chown

Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, a afirmat că țara sa nu judecă statele care au decis să nu aprovizioneze Ucraina cu arme letale. A făcut declarația în contextul în care Germania a fost ironizată de primarul Kievului pentru că a anunțat că va oferi ajutor Ucrainei 5.000 de căști militare. Wallace a făcut declarația chiar la Berlin, la o conferință de presă comună cu Christine Lambrecht, ministrul german al Apărării.

Germania oferă Ucrainei 5.000 de căști militare. Reacția primarului din Kiev

SUA şi Marea Britanie au început să trimită arme Ucrainei, dar cancelarul german Olaf Scholz a exclus trimiterea „armelor letale”.

Recent, Christine Lambrecht a anunțat că țara sa va trimite ucrainenilor un spital militar de campanie. Acum a declarat că vor mai fi trimise și 5.000 de căști militare.

Vitali Klitschko, primarul din Kiev, fost boxer profesionist, n-a părut deloc impresionat de acest ajutor: „Comportamentul guvernului german mă lasă fără cuvinte. (…) Ce fel de sprijin va mai trimite Germania? Perne?”.

Ce spune Marea Britanie despre ajutorul oferit de Germania Ucrainei

Întrebat, la conferința cu omologul său german, Christine Lambrecht, dacă Germania face suficient pentru a descuraja o invazie a Rusiei în Ucraina, Ben Wallace, ministrul britanic al Apărării, a răspuns: „Avantajul de a fi în NATO e că sunt 30 de aliaţi, aşa că putem ajuta Ucraina în propriul fel”.

„Evident, Marea Britanie consideră că ucrainenii au nevoie de un ajutor letal cu caracter defensiv tactic, dar nu emitem judecăţi în legătură cu alte ţări”, a mai spus Wallace, potrivit Reuters.

Germania a făcut notă discordanță și în discuțiile pe tema sancțiunilor pe care Occidentul ar trebui să le aplice Rusiei în cazul în care ar invada Ucraina. Dacă țări precum SUA, Marea Britanie sau Franța au vorbit de sancțiuni coordonate, dure și fără precedent, cancelarul german a îndemnat la prudență.

Urmăriți B1TV.ro și pe