Reconstrucția Ucrainei trebuie să includă și replantarea pădurilor, depoluarea terenurilor și a apelor: „Mediul plăteşte un tribut greu”

Reconstrucția Ucrainei trebuie să includă și replantarea pădurilor, depoluarea terenurilor și a apelor: „Mediul plăteşte un tribut greu”
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Madeleine Kelly

Potrivit unui comisar european pentru Mediu, planul de reconstrucție a Ucrainei trebuie să un capitol de mediu pentru a restabili ecosistemele devastate de război, aducând în discuție termenul de „ecocid”.

„Pe lângă bilanţul uman şi infrastructurile devastate, mediul plăteşte un tribut greu în Ucraina”, a adăugat acesta, potrivit AFP.

Ecosistemele devastate de război trebuie restabilite

Comisarul european a adăugat că trebuie analizată amploarea dezastrului provocat de strategia rusă pentru a lua măsuri pe termen lung.

„Distrugeri masive de păduri, terenuri agricole minate şi poluate de substanţele chimice răspândite de arme şi muniţii, cursuri de apă şi soluri contaminate în jurul siturilor industriale bombardate. Pe lângă bilanţul uman şi infrastructurile devastate, mediul plăteşte un tribut greu în Ucraina”, a declarat comisarul de mediu într-un interviu pentru AFP.

„Trebuie să vedem amploarea dezastrului provocat de strategia rusă: există vieţi şi destine umane distruse, familii separate şi, de asemenea, pagube de mediu. Când ajungi într-o pădure şi vezi 700 de hectare distruse, reduse la tranşee, este ceva care te bulversează, este o crimă de mare anvergură”, a spus el, potrivit sursei citate de Agerpres.

Urmăriți B1TV.ro și pe