Rusia acuză Pristina că ar provoca intenţionat autorităţile de la Belgrad

Rusia acuză Pristina că ar provoca intenţionat autorităţile de la Belgrad
Maria Zakharova, min de Externe din Rusia, 2022 / Foto: Hepta, Sputnik

Reprezentantul oficial al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova pune gaz pe foc în recentele conflicte separatiste din jurul regiunii Kosovo. Conform oficialului amintit, guvernul de la Pristina ar „agrava” situaţia din Kosovo, „ştiind că sârbii nu vor rămâne indiferenţi atunci când va fi vorba de un atac asupra libertăţilor lor” şi „escaladează în mod deliberat pentru a lansa un scenariu militar”, se menţionează într-o postare pe reţelele de socializare ale Ministerului, din această dimineaţă.

„ Decizia „autorităților” de la Pristina de a începe de la 1 august aplicarea „regulilor” discriminatorii nerezonabile privind înlocuirea forțată a documentelor personale și a numerelor de înregistrare ale sârbilor locali este un alt pas către alungarea populației sârbe din Kosovo, expulzarea instituțiilor sârbilor kosovari care asigură protecția drepturilor rezidenților sârbi în față atitudinii arbitrare a radicalilor din Priștina conduși de „premierul” Albin Kurti. Liderii kosovari știu că sârbii nu vor rămâne indiferenți atunci când este vorba de un atac direct asupra libertăților lor, ei escaladează în mod deliberat pentru a lansa un scenariu militar. Desigur, Belgradul este și el în fruntea atacului, prin care Occidentul vrea să-l „neutralice” suplimentar cu mâinile albaneze din Kosovo.

 Facem apel la Priștina, SUA și UE care sunt în spatele acesteia să oprească provocările și să respecte drepturile sârbilor din Kosovo.

O astfel de evoluție  este o altă dovadă a eșecului misiunii de mediere a Uniunii Europene. Acesta este, de asemenea, un exemplu ce fel de loc a fost pregătit pentru Serbia în Uniunea Europeană: propoziția către Belgrad să se împacă de facto cu lipsa de drepturi a compatrioților săi” se menţionează în mesajul Mariei Zakharova.

NATO anunță că este pregătită să intervină în Kosovo „dacă stabilitatea este ameninţată”

La rândul său, Misiunea NATO din Kosovo (KFOR) a transmis într-un comunicat emis duminică seară că este „pregătită să intervină dacă stabilitatea este ameninţată” în nordul ţării, unde au fost observate tensiuni în ultimele ore, potrivit AFP.

„Misiunea noastră se concentrează pe deplin pe punerea în aplicare zi de zi a mandatului său ONU de a asigura un mediu sigur şi securizat, precum şi libertatea de mişcare pentru toţi locuitorii din Kosovo”, precizează documentul, fiind o „situaţie generală de securitate tensionată” în municipiile din nordul ţării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:34 - Germania va livra Ucrainei un sistem avansat de apărare antiaerină în următoarele zile. Christine Lambreht, despre amenințările nucleare ale Rusiei: „Nu trebuie să ne lăsăm paralizați”
23:14 - Un oficial ucrainean a distribuit imagini de la Revoluția Română din decembrie 1989: „Într-o zi, sper că în curând, rușii îi vor face lui Putin ceva similar cu ce i-au făcut românii lui Ceaușescu” (VIDEO)
22:51 - Ion Petrescu: Dacă retragerea rușilor din Liman prefațează o posibilă folosire a armei nucleare tactice în zonă? / Analistul militar, pe B1 TV, despre cele trei zone ucrainene posibile pentru un atac nuclear rusesc (VIDEO)
22:20 - Bombardiere rusești capabile să transporte rachete de croazieră și arme nucleare, detectate în apropiere de Finlanda
21:49 - Claudiu Năsui: Virgil Popescu ne spunea înainte de război să stăm liniștiți că o să ne vină gaz prin Nord Stream 2 / Ciolacu și Ciucă nu înțeleg economia suficient cât să înțeleagă că nimeni nu o să facă pierderi voluntare (VIDEO)
21:20 - Un bărbat de 47 de ani a murit prins sub un tractor, în județul Vaslui
21:07 - Vasile Dîncu (MApN), la Chișinău: NATO nu caută o confruntare cu Rusia / România sprijină concret Republica Moldova în depășirea greutăților generate de criza energetică
20:43 - Două persoane au leșinat după ce ar fi fost ținute aproape o oră într-un avion Wizz Air rămas la sol în Suceava. Aeronava nu a mai decolat, iar pasagerii nu aveau aer condiționat și nu puteau ieși
20:16 - Cel mai bun lunetist din lume se întoarce în Ucraina, cu sarcină nouă: „Vreau să fac mulți Wali dintr-un Wali”
19:49 - Un bărbat de 37 de ani a comis cinci infracțiuni în câteva ore, la Huși. IPJ Vaslui: „Se manifesta violent și era incoerent”