Rusia evacuează personalul diplomatic și dă jos drapelul de pe misiunile sale din Ucraina

Rusia evacuează personalul diplomatic și dă jos drapelul de pe misiunile sale din Ucraina
Serghei Lavrov: Rusia nu are de gând să folosească arme nucleare în Ucraina „în acest stadiu”. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Alexei Druzhinin

Federația Rusă a început să își evacueze personalul diplomatic din toate misiunile de pe teritoriul Ucrainei, a confirmat miercuri un reprezentat din Ambasada Rusiei la Kiev, potrivit agenției de presă TASS.

Rusia evacuează personalul diplomatic din Ucraina

La ambasada rusă de la Kiev și la consulatul general de la Odesa s-a putut observa miercuri că au fost date jos drapelele Rusiei.

„Mai multe mașini au părăsit dimineață teritoriul consulatului”, a declarat pentru Reuters un membru al Gărzii naționale ucrainene, care era de gardă în apropierea consulatului rus de la Odesa.

Invocând motive de securitate, Ministerul rus de externe anunța încă de marți că personalul diplomatic rus va fi evacuat. Vestea venea la o zi distanță de momentul în care președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, semna decretele pentru a recunoaște oficial independența teritoriilor separatiste din estul Ucrainei, așa-zisele „republici populare” Donețk și Lugansk.

În tot acest timp, Ucraina rămâne înconjurată din trei părți de forțele militare ale Federației Ruse. În plus, Vladimir Putin a trimis trupe în Donbas într-o misiune de „menținere a păcii”.

Președintele Statelor Unite, Joe Biden, a prezentat marți seară „o primă tranșă” de sancțiuni în replică la agresiunea rusă, precizând totodată că dacă situația va escalada, la fel se va întâmpla și cu sancțiunile.

„Ieri Vladimir Putin a recunoscut două regiuni ale Ucrainei drept state independente și a presupus în mod bizar că aceste regiuni nu mai fac parte din Ucraina și din teritoriul său suveran. Pe scurt, Rusia tocmai a anunțat că rupe o bucată mare din Ucraina. Noaptea trecută Vladimir Putin a autorizat dislocarea forțelor ruse în regiune, astăzi a presupus că aceste regiuni se întind de fapt mai mult decât cele două zone pe care le-a recunoscut, pretinzând zone mai mari care se află sub jurisdicția guvernului ucrainean”, declara liderul american.

Săptămâna trecută pe rețelele sociale circula o filmare în care se vedea ieșind un fum dens din ambasada rusă la Kiev. Un angajat susține că personalul de acolo a ars o serie de documente înainte de plecare, potrivit informațiilor transmise miercuri de TASS.

„Asta este o procedură obișnuită. În cazuri de genul celui de acum, există un set de măsuri care ar trebui luate din măsuri de securitate”, a spus angajatul respectiv, conform TASS.

Ministerul ucrainean de externe a solicitat formal Președinției ucrainene să rupă relațiile diplomatice cu Federația Rusă, ca răspuns la recunoașterea teritoriilor separatiste. Volodimir Zelenski a declarat marți că evaluează cererea.

Urmăriți B1TV.ro și pe