Rusia importă armament și tehnică made-in-China. Prin ce țări a primit livrările

Rusia importă armament și tehnică made-in-China. Prin ce țări a primit livrările
Foto: captură Telegram

Companiile chineze au trimis entităţilor ruse 1.000 de puşti de asalt şi alte echipamente care ar putea fi folosite în scopuri militare, inclusiv piese de drone şi veste antiglonţ, a relatat publicaţia americană Politico.

Transporturile au fost efectuate între lunile iunie și decembrie 2022, potrivit datelor furnizate de ImportGenius, un agregator de date vamale la care a avut acces.

China North Industries Group Corporation Limited, unul dintre cei mai mari contractori de apărare de stat din ţară, a livrat puşti de asalt în iunie 2022 companiei ruse Tekhkrim, care face afaceri cu statul şi cu armata rusă, a menționat publicația.

Rusia a primit și 12 transporturi de piese de drone de la companii chineze şi peste 12 tone de veste antiglonţ chinezeşti: acestea au ajuns prin Turcia, la sfârşitul anului trecut, potrivit surselor redacției.

Made in China pentru Kremlin

Puştile CQ-A, după modelul american M16 dar etichetate  „puşti de vânătoare civile” în datele vamale, sunt folosite de mai multe grupări paramilitare susținute de regimul comuniste de la Beijing precum de poliţia politică din China, armatele din Filipine, Sudanul de Sud sau Paraguay.

Chioar dacă datele vamale nu indică un număr mare de arme livrate Moscovei în mod special, China furnizează companiilor ruseşti echipamente „cu dublă utilizare”, articole comerciale ce ar putea fi folosite şi în scop militar, pe frontul din Ucraina, anunță Politico.

Astfel, Da-Jiang Innovations Science & Technology Co., cunoscută şi sub numele de DJI, a livrat prin Emiratele Arabe Unite baterii şi camere pentru drone unui distribuitor rus. în noiembrie şi decembrie 2022.

Rusia depinde de tehnica livrată de alte state

Chinezii de la DJI au ajuns în atenția SUA după ce compania a fost sancţionată de Ministerul de Finanţe, în 2021, pentru că a furnizat statului chinez drone pentru a controla minoritatea uigură din regiunea din vestul ţării, Xinjiang.

Pe lângă drone, Rusia a mai importat din alte state – inclusiv China – echipamente de navigaţie, imagini prin satelit, componente ale vehiculelor şi alte materii prime pentru a sprijini războiul împotriva Ucrainei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România
20:39 - Expert antidrog: Traficul și consumul de droguri se împletesc cu alte fenomene infracționale grave și prezintă un pericol pentru societate / În ultimii ani, au venit intens părinții către organele de aplicare a legii (VIDEO)