Rusia restricționează exporturile de gaze nobile, precum neonul. Cum va fi afectată piața globală a semiconductorilor

Rusia restricționează exporturile de gaze nobile, precum neonul. Cum va fi afectată piața globală a semiconductorilor
Rusia restricționează exporturile de gaze nobile, precum neonul. Sursa: freepik

Rusia, lovită puternic de sancțiuni, a limitat exporturile de gaze nobile, cum ar fi neonul, un ingredient cheie pentru fabricarea cipurilor, până la sfârșitul anului 2022, pentru a-și consolida poziția pe piață, a declarat joi Ministerul rus al Comerțului, potrivit Reuters.

Limitările exporturilor Rusiei ar putea înrăutăți criza ofertei pe piața globală a semiconductorilor. Ucraina a fost unul dintre cei mai mari furnizori de gaze nobile din lume până când a suspendat producția la fabricile sale din orașele Mariupol și Odesa, în martie.

Rusia furnizează 30% din livrările globale cu gaze nobile

Exporturile de gaze nobile, pe care Rusia obișnuia să le furnizeze Japoniei și altor țări, vor fi permise doar cu acordul special al statului până pe 31 decembrie, a anunțat guvernul rus.

Măsura va oferi o oportunitate de a „rearanja acele legături care au fost acum rupte și de a construi altele noi”, a declarat joi ministrul adjunct al Comerțului Vasily Șpak.

Rusia reprezintă 30% din aprovizionarea globală cu gaze nobile, potrivit estimărilor ministerului.

Taiwan, cel mai mare producător mondial de cipuri, a impus restricții la exporturile acestui produs către Rusia, după ce Moscova a trimis mii de militari în Ucraina pe 24 februarie.

„Plănuim să ne creștem capacitatea de producție (de gaze nobile) în viitorul apropiat. Credem că vom avea ocazia să fim auziți în acest lanț global, iar acest lucru ne va oferi un avantaj competitiv dacă este necesar să construim beneficii reciproce cu colegii noștri”, a spus Șpak.

Urmăriți B1TV.ro și pe