Şefa Comisiei Europene „nu se aşteaptă” ca ţările europene să ajungă la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc

Şefa Comisiei Europene „nu se aşteaptă” ca ţările europene să ajungă la un acord privind embargoul asupra petrolului rusesc
Ursula von der Leyen promite un răspuns coordonat al UE după ce Gazprom a întrerupt unilateral livările de gaze în Polonia și Bulgaria. Sursă foto: Hepta - DPA Images / Philipp von Ditfurth

Este puțin probabil ca liderii Uniunii Europene să ajungă la un acord privind embargoul petrolului împotriva Rusiei la summitul lor de luni și marți, a declarat șefa executivului blocului, Ursula von der Leyen.

Lipsă de acord la nivelul UE privind un posibil embargou împotriva petrolului rusesc

„Nu cred că summit-ul este locul potrivit pentru asta… Nu ar trebui să ne uităm la summit”, a declarat ea pentru Reuters, marți, în marginea Forumului Economic Mondial de la Davos, Elveția. Ea a adăugat că negocierile cu statele membre sunt în derulare.

Comisia Von der Leyen a propus eliminarea treptată a importurilor de petrol rusești până la sfârșitul anului în majoritatea statelor membre UE, în timp ce Ungariei și altora li se pot acorda mai mult timp.

Ar fi cea mai dură sancțiune a UE de până acum, ca răspuns la invazia Ucrainei de către Moscova din 24 februarie.

Ungaria, însă, a refuzat până acum să renunțe la veto.

Acesta spune că sunt necesare sute de milioane de euro pentru a-și moderniza infrastructura de rafinare și conducte, astfel încât să poată elimina petrolul rusesc, în timp ce o modernizare totală a sistemului său energetic ar costa miliarde de euro.

Von der Leyen a spus că negocierile se concentrează în principal pe elaborarea detaliilor acum: „Nu cred că acesta va fi un subiect la Consiliu care va fi decis acolo”.

„Nu există nicio posibilitate ca un astfel de subiect tehnic să poată fi negociat de șefii de stat și de guvern la summit”, a spus oficialul.

Putin ia în derâdere embargoul european

Președintele rus Vladimir Putin a declarat, marți, că pentru anumite țări europene este imposibil să renunțe rapid la petrolul rusesc, așa cum propune Comisia Europeană, transmite Reuters.

Statele membre au purtat negocieri pentru un al șaselea pachet de sancțiuni UE împotriva Rusiei, pachet care cuprindea și un embargo pentru petrolul rusesc, însă discuțiile au eșuat în această săptămână din cauza unui veto din partea Ungariei, care depinde în mare măsură de importurile de țiței rusesc și care compara măsurile propuse de Comisia Europeană cu „o bombă atomică”.

Urmăriți B1TV.ro și pe