Șeful sistemului penitenciar rusesc, demis de Vladimir Putin după scandalurile de tortură și agresiuni sexuale în închisorile Rusiei

Șeful sistemului penitenciar rusesc, demis de Vladimir Putin după scandalurile de tortură și agresiuni sexuale în închisorile Rusiei
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Grigory Sysoev

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, l-a demis joi pe șeful sistemului penitenciar din țară, la câteva săptămâni după apariția unor filmulețe care arată că deținuții ar fi fost torturați și agresați sexual într-o închisoare din regiunea Saratov.

Kremlin: Vladimir Putin l-a demis pe șeful sistemului penitenciar rusesc

Alexandr Kalașnikov a fost demis cu efect imediat, conform decretului publicat pe site-ul Kremlinului. În locul său a fost numit Arkady Gostev, un ministru-adjunct de interne, transmite Reuters preluată de US News.

Kremlinul nu a oferit explicații pentru îndepărtarea lui Kalașnikov din fruntea Serviciului Penitenciar Federal (FSIN), însă mișcarea vine în contextul în care, luna trecută, FSIN a demis cinci oficiali din sistem și a deschis o anchetă penală cu privire la incidentele petrecute într-o închisoare din regiunea Saratov.

Un grup care militează pentru drepturile deținuților, Gulagu.net, a început să publice imagini care arată incidente violente din acea închisoare, aflată la circa 700 de kilometri de Moscova.

Încarcerarea lui Aleksei Navalnîi, o mișcare condamnată de guvernele occidentale, a adus în lumina reflectoarelor și condițiile din sistemul penitenciar rusesc.

Șase foști deținuți și un fost inspector din sistem au vorbit anul acesta pentru Reuters despre bătăi frecvente și agresiuni sexuale în închisoarea în care a început să își ispășească sentința și Aleksei Navalnîi în martie.

Kremlinul a refuzat să răspundă la întrebări legate condițiile de care dispune Aleksei Navalnîi în închisoare, spunând că această chestiune cade în sarcina FSIN.