Seymour Hersh spune că guvernul Statelor Unite s-a aflat în spatele distrugerii a trei dintre cele patru conducte Nord Stream în septembrie anul trecut, descriind cu lux de amănunte planificarea și executarea sabotajului conductelor.
Seymour Hersh este un fost reporter al New York Times și New Yorker, care a câștigat numeroase premii pentru dezvăluiri despre subiecte precum scandalul Abu Ghraib după invazia Irakului. El susține acum că o „sursă cu cunoștințe directe despre planificarea operațională” i-a furnizat detalii despre sabotajul de din Marea Baltică, anunță The Times.
Hersh scrie că atacul a fost conceput pentru prima dată la sfârșitul anului 2021 de către anumiți membri ai administrației Biden și că planul a fost dezbătut timp de peste nouă luni, timp în care nu s-a pus problema „dacă”, ci „cum” și „când”, principalul considerent fiind acela de a ascunde identitatea celor responsabili.
Una dintre modalitățile prin care proiectul a fost ținut secret a fost alegerea scafandrilor din Marina Militară și nu a ofițerilor de la Operațiuni Speciale pentru a-l duce la îndeplinire, întrucât operațiunile secrete trebuie să fie informate în prealabil conducerii Senatului și Camerei Reprezentanților.
În cazul în care operațiunea ar fi putut fi urmărită până în Statele Unite, a declarat sursa lui Hersh, ar fi fost considerată „un act de război”.
Hersh îl descrie pe Biden și pe oamenii-cheie din administrația sa (consilierul pentru securitate națională Jake Sullivan, secretarul de stat Tony Blinken și subsecretarul de stat pentru politică Victoria Nuland) ca fiind „vocali și consecvenți în ostilitatea lor față de cele două conducte” care erau deja operaționale.
Hersh subliniază că traseul direct pe care acestea îl traversau, dinspre Rusia spre Germania, „ocolea orice nevoie de a tranzita Ucraina” și reprezentau o „binefacere pentru economia germană”, reprezentând o „amenințare la adresa dominației occidentale … [oferindu-i] lui Putin o sursă majoră de venit suplimentară și foarte necesară … în timp ce diminua dependența europeană de America”.
Construcția Nord Stream 2 a fost finalizată în septembrie 2021 și, dacă ar fi devenit operațional, ar fi dublat cantitatea de gaz trimisă Germaniei de către Rusia.
În schimb, Germania a suspendat aprobarea deschiderii sale în noiembrie, iar în februarie, când invazia rusă în Ucraina părea iminentă, președintele SUA, Biden, a ținut o conferință de presă în care a declarat: „Dacă Rusia invadează … nu va mai exista Nord Stream 2. Îi vom pune capăt”.
Potrivit sursei lui Hersh, mai mulți dintre cei implicați în sabotajul planificat au fost luați prin surprindere de cuvintele lui Biden. „A fost ca și cum ai pune o bombă atomică în Tokyo și le-ai spune japonezilor că o vom detona”, a spus acesta. „Planul era ca misiunea să fie executată după invazie și să nu fie anunțată public. Biden pur și simplu nu a înțeles sau l-a ignorat”.
În cele din urmă, susține Hersh, scafandrii marinei americane, în colaborare cu guvernul norvegian, s-au ocupat de această sarcină. În timpul exercițiilor navale BALTOPS 22 din iunie, desfășurate în regiune, au fost atașate încărcături explozive pe conducte, care au fost declanșate de o baliză lansată de un avion al marinei norvegiene.
Exploziile au avut loc în zonele economice ale Suediei și Danemarcei, care au concluzionat că au fost acte deliberate, dar s-au abținut de la atribuirea de vină.
Rusia a dat vina pe Occident, în timp ce Statele Unite și NATO s-au limitat să se refere la incident ca fiind „un act de sabotaj”. Până în prezent, nicio sursă oficială nu a furnizat dovezi concrete.
În octombrie 2022, la doar o lună de la incindent, jurnaliștii Bloomberg au fost cuprinși de panică și au început să se bâlbâie atunci când, în timpul unui interviu cu unul dintre cei mai cunoscuți economiști americani, Jeffrey Sachs, atunci cân acesta le-a spus că distrugerea gazoductului Nord Stream este o acțiune SUA.
Sachs a spus atunci că există dovezi radar directe că elicopterele militare americane, care în mod normal au baza la Gdansk, se învârteau în cerc deasupra acestei zone. Avem, de asemenea, amenințarea din partea SUA [președintele Biden] la începutul acestui an că „într-un fel sau altul vom pune capăt Nord Stream”.
De asemenea, el a criticat abordarea subiectului de către mass-mediei occidentale, în special pe cea din SUA, susținând că nu doar el, ci o mulțime de oameni din cercurile pe care le frecventează și din presa americană sunt de părere că distrugerea gazoductului Nord Stream a fost o acțiune orchestartă de SUA.