Studiu Yale: Sancțiunile occidentale afectează puternic economia Rusiei

Studiu Yale: Sancțiunile occidentale afectează puternic economia Rusiei
Foto: Hepta.ro / DPA Images

Analiștii de la Yale School of Management spun că „ieșirile corporative și sancțiunile paralizează economia Rusiei, pe termen scurt și lung”. Impactul sancțiunilor occidentale asupra economiei ruse este mult mai mare decât arată cifrele oficiale, potrivit unui studiu al Universității Yale, subliniind, de asemenea, că un „pivot către China” pare nerealist, scrie bfmtv.com.

Economia rusă, afectată grav de sancțiunile occidentale

„A apărut o narațiune comună”, spun autorii acestui studiu: sancțiunile economice impuse de țările occidentale împotriva Rusiei de la invadarea Ucrainei, au creat „un „război de uzură economică care face ravagii în Occident”, având în vedere presupusa „reziliență” și chiar „prosperitate” a economiei ruse”. „Este pur și simplu fals”, spun acești experți de la Yale School of Management, denunțând „statisticile selectate” de președintele rus Vladimir Putin.

Totuși, potrivit analizei lor, „plecările companiilor și sancțiunile paralizează economia Rusiei, pe termen scurt și lung”. Prin urmare, sancțiunile economice descurajează multe companii și țări să continue comerțul cu Rusia. Iar țara se luptă să obțină piese de schimb și materii prime, sau să obțină anumite tehnologii esențiale. Tabloul este sumbru: „În ciuda iluziilor de autosuficiență și de substituție a importurilor (…), producția internă rusă s-a oprit complet și nu are capacitatea de a înlocui companiile, produsele și talentele pierdute”.

„Intervenție bugetară și monetară nesustenabilă”

Companiile care au părăsit țara „reprezintă în jur de 40% din PIB-ul acesteia, anulând aproape toate cele trei decenii de investiții străine”, mai argumentează autorii acestui sondaj. Pentru a depăși aceste slăbiciuni, Vladimir Putin „recurge la intervenții bugetare și monetare nesustenabile”, iar finanțele Kremlinului „se află într-o situație mult mai disperată decât se admite”. Cât despre „pivotul spre China” dorit de Vladimir Putin, acesta s-ar putea baza pe „ipoteze optimiste nerealiste”.

„Rusia reprezintă un partener comercial minor pentru China, (…) și majoritatea companiilor chineze nu pot risca să încalce sancțiunile SUA”, descriu autorii studiului. Ei subliniază, de asemenea, că companiilor chineze „le lipsesc în amonte multe tehnologii necesare pentru menținerea aprovizionării cu petrol și gaze rusești”, detaliază ei.

Potrivit Fondului Monetar Internațional, Rusia se descurcă mai bine decât se aștepta în acest an, cu o recesiune estimată a PIB-ului de 6,0% în 2022, conform ultimei sale prognoze publicate marți, mult mai puțin decât scăderea de 8,5% la care se aștepta organizația în aprilie.  Dar recesiunea din 2023 ar trebui să fie mai puternică decât se aștepta (3,5% în loc de 4,7%).

Statele membre ale Uniunii Europene au stabilit prelungirea cu şase luni, până pe 31 ianuarie 2023, a sancţiunilor europene împotriva unor sectoare ale economiei ruse, care au fost impuse inițial în 2014 în urma anexării Crimeei şi la care s-au adăugat noi pachete de sancţiuni după agresiunea începută de Rusia contra Ucrainei pe 24 februarie, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Consiliul Uniunii Europene a înștiințat într-un comunicat că sancţiunile prelungite constau acum într-un „spectru larg de măsuri sectoriale, care includ finanţele, energia, tehnologia şi bunurile cu dublă utilizare (civilă şi militară) industria, transporturile şi bunurile de lux”.

Urmăriți B1TV.ro și pe