În Coreea de Nord, simbolul bogăției nu mai este reprezentat de o geantă de firmă sau un ceas de lux, ci de o pâine, pe fondul creșterii alarmante a prețului la făină.
„Doar cei care sunt cu adevărat bogați își pot cumpăra făină importată și pot face pâine și jijim (clatite sărate)”, a declarat un localnic sub protecția anonimatului pentru sursa precizată, potrivit Insider.
Făina este acum de trei ori mai scumpă decât orezul, care a fost multă vreme considerat un produs alimentar de lux, rezervat celor mai bogați nord-coreeni. Majoritatea consumă, în principal, porumb și alte cereale inferioare.
„Când prețul făinii este de peste două sau trei ori mai mare decât cel al orezului, așa cum este acum, pâinea devine dintr-o dată hrană doar pentru oficialii de rang înalt și pentru bogați. Alimentele făcute cu făină sunt acum un simbol al bogăției”, a mai declarat aceeași sursa pentru RFA.
Făina în Coreea de Nord costa între 4.000 și 4.600 de woni (4,44 – 5,11 dolari) pe kilogram în 2019. Cu toate acestea, după debutul pandemiei de COVID-19, prețul a urcat până la 30.000 de woni (33 dolari) pe kilogram. Prețul actual este de aproximativ 18.000 de woni (20 de dolari) pe kilogram.
Prețurile la făină au crescut după ce Coreea de Nord a oprit importurile și și-a închis granițele, la începutul pandemiei, în 2020. Granițele s-au redeschis pentru scurt timp în acest an, dar s-au închis rapid din nou, după ce ce China a anunțat că are un nou focat de Covid și Phenianul a raportat primele cazuri de infectare.
„O mare parte a populației suferă de niveluri scăzute de consum de alimente și de o diversitate alimentară foarte slabă; constrângerile economice, în special rezultate din impactul global al pandemiei de COVID-19, au crescut vulnerabilitatea populației la insecuritatea alimentară”, potrivit CIA.