Țara în care pâinea a devenit un simbol al bogăției: „Hrană doar pentru oficialii de rang înalt și pentru bogați”

Țara în care pâinea a devenit un simbol al bogăției: „Hrană doar pentru oficialii de rang înalt și pentru bogați”
Pâine / Foto: Jude Infantini (Unsplash.com)

În Coreea de Nord, simbolul bogăției nu mai este reprezentat de o geantă de firmă sau un ceas de lux, ci de o pâine, pe fondul creșterii alarmante a prețului la făină.

„Doar cei care sunt cu adevărat bogați își pot cumpăra făină importată și pot face pâine și jijim (clatite sărate)”, a declarat un localnic sub protecția anonimatului pentru sursa precizată, potrivit Insider.

Făina, mai scumpă de trei ori decât orezul

Făina este acum de trei ori mai scumpă decât orezul, care a fost multă vreme considerat un produs alimentar de lux, rezervat celor mai bogați nord-coreeni. Majoritatea consumă, în principal, porumb și alte cereale inferioare.

„Când prețul făinii este de peste două sau trei ori mai mare decât cel al orezului, așa cum este acum, pâinea devine dintr-o dată hrană doar pentru oficialii de rang înalt și pentru bogați. Alimentele făcute cu făină sunt acum un simbol al bogăției”, a mai declarat aceeași sursa pentru RFA.

Făina în Coreea de Nord costa între 4.000 și 4.600 de woni (4,44 – 5,11 dolari) pe kilogram în 2019. Cu toate acestea, după debutul pandemiei de COVID-19, prețul a urcat până la 30.000 de woni (33 dolari) pe kilogram. Prețul actual este de aproximativ 18.000 de woni (20 de dolari) pe kilogram.

Prețurile la făină au crescut după ce Coreea de Nord a oprit importurile și și-a închis granițele, la începutul pandemiei, în 2020. Granițele s-au redeschis pentru scurt timp în acest an, dar s-au închis rapid din nou, după ce ce China a anunțat că are un nou focat de Covid și Phenianul a raportat primele cazuri de infectare.

„O mare parte a populației suferă de niveluri scăzute de consum de alimente și de o diversitate alimentară foarte slabă; constrângerile economice, în special rezultate din impactul global al pandemiei de COVID-19, au crescut vulnerabilitatea populației la insecuritatea alimentară”, potrivit CIA.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest