Un alt posibil masacru de tip Katyn: separatiștii din Donețk vor „proces” pentru prizonierii Azov

Un alt posibil masacru de tip Katyn: separatiștii din Donețk vor proces pentru prizonierii Azov
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sputnik

Şeful administraţiei separatiste din regiunea Doneţk (estul Ucrainei) a declarat recent că un proces al combatanţilor din regimentul ucrainean Azov va avea loc până la sfârşitul verii, cel mai probabil în Mariupol, oraş-port la Marea Azov, conform Reuters.

Momentul readuce în memoria lumii asemănarea cu masacrul prizonierilor polonezi de la Katyn.

Regimentul Azov, o unitate a Gărzii Naţionale a Ucrainei s-a remarcat pentru rezistenţa de care a dat dovadă în timpul asediului rusesc asupra combinatului siderurgic din Mariupol, unde aceştia se repliaseră împreună cu civili.

După ce au luptat săptămâni în şir din buncărele şi tunelurile oţelăriei, sute de luptători ai regimentului Azov s-au predat la ordin, în luna mai, forţelor de ocupație susţinute de Rusia.

Exact ca pe vremea lui Stalin

Chiar dacă prizonierii azoviți nu au fost oficial inculpaţi la 2 august, Curtea Supremă a Rusiei a decis că regimentul ar fi o organizaţie teroristă, alimentând un simulacru de proces al separatiștilor împotriva unor prizonieri de război.

Ucraina susţine că militarii Azov sunt prizonieri de război, sub protecţia Convenţiilor de la Geneva

„Primul proces va avea loc probabil la Mariupol şi va fi organizat înainte de sfârşitul verii”, a declarat jurnaliştilor Denis Puşilin, liderul autoproclamatei Republici Populare Doneţk, în timpul unei vizite organizate de Ministerul rus al Apărării.

Acesta s-a exprimat din închisoarea Olenivka, în regiunea Doneţk, unde 53 de prizonieri de război ucraineni, majoritatea combatanţi Azov, au fost ucişi în 29 iulie în bombardamentele asupra penitenciarului unde erau captivi.

Azov, spaima și furia trupelor de ocupație rusești

Rusia folosește regimentul Azov pentru scenariul denazificării Ucrainei de orice formă de naționalism care se împotrivește planurilor sale, notează presa internațională.

Regimentul neagă acuzaţiile de fascism, nazism şi rasism şi susţine că Rusia răspândeşte dezinformare pentru a discredita mincinos rezistența ucrainienilor împotriva trupelor de ocupație.

Presa ucraineană consideră că Putin ar vrea să se răzbune pe cei de la Azov pentru rezistenţa acerbă care a oprit Rusia de a prelua controlul oraşului-port Mariupol în 2014. Atunci, conducea războiul din Ucraina prin miliţiile separatiste pe care le finanţa.

Putin nu iartă rezitența Azov care l-a împiedicat să lege Crimeea de Donbas

De la începutul invaziei în 24 februarie, militari ucraineni, printre care şi combatanţi ai regimentului Azov au ţinut în loc timp de trei luni la Mariupol unităţile ruseşti și totodată controlul asupra acestui port dar și coridor terestru între Crimeea şi Donbas.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:58 - Tragedie ca într-un thriller polițist la Cernăuți: un pedofil a ucis o polițistă de doar 22 ani care l-a surprins arătându-și organele genitale în apropierea unei școli. La două zile, criminalul a fost prins și, ulterior, declarat mort de colegii tinerei
20:58 - 4 avioane de vânătoare rusești au intrat în spațiul aerian al Poloniei și în cel al Suediei
20:35 - Cristian Tudor Popescu, despre „bășina nucleară, violatorul impotent și porumbeii păcii”. Comentariul incisiv al gazetarului
20:32 - Cântăreața Jo și-a făcut prima operație estetică la 28 de ani: „Sunt mega încântată de rezultat / Nu mi se pare greșit să facem schimbări” (FOTO)
20:09 - Cătălin Drulă critică dur PSD și PNL: Acuzații reciproce despre care are infractorii mai mari. Acesta este falimentul moral deplin al proiectului deplin al proiectului Iohannis – România Anormală
20:00 - Un notoriu mercenar rus, veteran din Transnistria, a fost lichidat de ucraineni în contraofensiva din Herson
19:55 - Află la ce folosește buzunarul mic al blugilor și capsele acestora
19:53 - Eduard Hellvig (SRI): Marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică, absolut normală într-o societate democratică
19:29 - Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu: Creșterea impozitelor pe locuințe nu va avea efect asupra persoanelor cu venituri mici
19:07 - Eugen Tomac, în Parlamentul European: Cui servește menținerea României și Bulgariei în afara frontierelor UE? Avem dreptul să fim tratați în mod corect (VIDEO)