Ungaria va vota pentru aprobarea aderării Finlandei la NATO, a declarat liderul partidului de guvernământ de la Budapesta

Ungaria va vota pentru aprobarea aderării Finlandei la NATO, a declarat liderul partidului de guvernământ de la Budapesta
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Marton Monus

Partidul de guvernământ al Ungariei intenționează să aprobe aderarea Finlandei la NATO printr-un vot la sfârșitul acestei luni, a anunțat vineri într-un comunicat.

Ungaria va vota pentru aderarea Finlandei la NATO

Votul parlamentar va avea loc pe 27 martie, iar grupul va vota în unanimitate în sprijinul candidaturii Finlandei, a declarat liderul partidului de guvernământ Fidesz, Máté Kocsis, într-un comunicat, potrivit CNN.

Kocsis a spus că grupul va decide mai târziu cazul Suediei de aderare la alianța militară.

Turcia, care a anunțat vineri mai devreme că va aproba aderarea Finlandei, și Ungaria au fost cei care au blocat aderarea ambelor națiuni nordice.

Oficialii occidentali consideraseră, în general, obținerea binecuvântării Turciei drept cel mai important obstacol în calea expansiunii NATO.

Finlanda și-a anunțat intenția de a se alătura NATO în mai, împreună cu Suedia, după ce invazia Rusiei în Ucraina a provocat o schimbare bruscă a atitudinilor față de aderarea la bloc.

Anunțul a fost salutat de aproape toți liderii NATO, dar în conformitate cu regulile NATO, doar un stat membru poate bloca prin veto aderarea unui nou solicitant.

Anunțul de vineri deschide calea pentru aderarea Finlandei, dar cererea Suediei a fost blocată de acuzațiile Ankarei, pe care Suedia le neagă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
07:30 - Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă la Tel Aviv după ce premierul Netanyahu l-a demis pe ministrul Apărării
23:47 - Nelu Cortea și Cătălin Bordea au câștigat America Express 2023! Premiul încasat de cei doi după ce au parcurs „Drumul Aurului”
23:28 - Netanyahu l-a demis pe ministrul apărării, primul membru de top din partidul premierului israelian care a cerut oprirea reformei judiciare
23:10 - Alina Mungiu-Pippidi: Mă îndoiesc că generalul Ciucă există. Ar fi un total dezastru electoral să fie candidatul PNL la prezidențiale. Liberalii se scufundă și pentru că sunt lipsiți de orice fel de lideri (VIDEO)
22:46 - Un magazin complet digitalizat, în teste la Carrefour: „Clienții pot face cumpărăturile în 20 de secunde”
22:29 - Alina Mungiu-Pippidi: De la început, Iohannis a așteptat să i se spună de la Bruxelles ce să facă în majoritatea problemelor de politică externă (VIDEO)
22:07 - Marcel Ciolacu: PNL nu e prea confortabil în acest moment în sondajele de opinie
21:39 - Rapidistele exultă după calificarea în sferturile Ligii Campionilor: „A fost în top 3 cele mai nebune jocuri din carieră” / „Satisfacția este enormă” / „Vreau ca atât noi, cât și CSM București să ajungem în Final Four”
21:13 - Sorana Cîrstea e în optimi la Miami! Românca a reușit un nou meci mare și și-a egalat cel mai bun rezultat la turneul WTA 1000 din SUA
21:06 - Marcel Ciolacu: Aș vrea o tendință mai mare către acest patriotism economic în viitorul program de guvernare / O să venim cu o schemă de încurajare a producției de produse alimentare în România