Viktor Orban vrea eliminarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei. Premierul Ungariei le-ar fi spus membrilor Fidesz că măsurile au transformat un „conflict local” într-un „război economic global”

Viktor Orban vrea eliminarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei. Premierul Ungariei le-ar fi spus membrilor Fidesz că măsurile au transformat un „conflict local” într-un „război economic global”
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Marton Monus

Prim-ministrul ungar Viktor Orban a cerut să fie ridicate sancțiunile UE împotriva Rusiei până la sfârșitul anului, susținând că măsurile restrictive provoacă inflație și o criză economică, a relatat presa ungară, potrivit AA.

Viktor Orban al Ungariei vrea eliminarea sancțiunilor UE împotriva Rusiei

Vorbind în cadrul unei reuniuni cu partidul guvernamental din Ungaria, liderul formațiunii și al guvernului de la Budapesta le-a solicitat membrilor Fidesz „să facă tot posibilul pentru ca UE să retragă sancțiunile până la sfârșitul anului”, potrivit cotidianului Magyar Nemzet.

Viktor Orban susține că oficialii de la Bruxelles au „forțat” introducerea sancțiunilor în Europa în acest an, transformând un „conflict local” într-un „război economic global”. Sancțiunile, spune el, au sfârșit prin a provoca probleme economice, inclusiv criza energetică și inflația.

Dacă sancțiunile vor fi ridicate, a adăugat premierul ungar, inflația se va reduce cu 50%.

Discursul sugerează că Ungaria ar putea să blocheze adoptarea noului pachet de sancțiuni UE, pachet care a fost anunțat joi de către șeful diplomației europene, Josep Borrell, după o întrevedere extraordinară cu șefii de diplomații din UE, în marja Adunării Generale a ONU de la New York.

Fără să dezvăluie și alte detalii, Borrell a confirmat că UE pregătește noi măsuri economice împotriva Moscovei și că va spori sprijinul militar pentru Ucraina, în replică la mobilizarea parțială din Rusia.

De la începutul războiului din Ucraina, blocul comunitar european a furnizat 2,5 miliarde de euro sub formă de ajutor militar, inclusiv armament letal, echipamente de protecție, de prim ajutor și combustibil.

Totodată, UE a introdus șapte pachete de sancțiuni. În primăvară, Ungaria a blocat săptămâni întregi adoptarea celui de-al șaselea pachet deoarece acesta cuprindea interzicerea importurilor de petrol rusesc.

Urmăriți B1TV.ro și pe