Washington Post: Biden și Zelenski știau despre planurile lui Putin de a invada Ucraina, din octombrie 2021

Washington Post: Biden și Zelenski știau despre planurile lui Putin de a invada Ucraina, din octombrie 2021
Foto: captura video.

Autoritățile americane știau despre planurile rușilor de a invada Ucraina. Casa Albă deținea astfel de informații din octombrie 2021. Încă de atunci a fost clar  că Rusia va lansa o ofensivă la scară largă împotriva Ucrainei, informează Washington Post, bazându-se pe sursele sale de la Casa Albă și NATO.

Potrivit publicației, în octombrie 2021, Biden a avut o întâlnire cu ofițerii militari și de informații, care, pe baza analizei lor, l-au convins pe președintele SUA că Moscova se pregătește de război.

Biden a fost avertizat asupra planului secret al lui Putin

Imaginile din satelit, interceptările conversațiilor indicau faptul că Rusia se pregătea să de un război la scară largă împotriva Ucrainei. Planurile lui Putin fiind ambițioase: dictatorul se aștepta să preia cea mai mare parte a Ucrainei și apoi să amenințe flancul estic al NATO.

Statele Unite au înțeles că este urgent să pregătească Ucraina pentru război. Cu toate acestea, problema a fost că unele țări NATO au scăzut nivelul de încredere în Statele Unite. Casa Albă a început să caute modalități de a crește capacitatea de apărare a Ucrainei.

Președintele Statului Major Comun al SUA, generalul Mark Milley, a declarat în octombrie că, potrivit informațiilor, Putin intenționează să lanseze un atac strategic major asupra Ucrainei simultan din mai multe direcții.

În special, s-a raportat că rușii vor să înconjoare Kievul din toate părțile. Timp de 3-4 zile, ar fi trebuit să dureze operațiunea specială. Trupele de ocupație erau gata să-l omoare pe Volodimir Zelenski.

Rușii planificau un „blitzkrieg”

În câteva săptămâni, rușii doreau să ajungă în vestul Ucrainei, pe linia Nord-Sud care se întinde din Moldova până la Vestul Belarusului. Pe acest teritoriu, rușii voiau să părăsească țara vecină. Aceștia au subliniat, în special, că „neonaziștii” trăiesc pe acele meleaguri.

Securiștii americani fiind șocați: nu le venea să creadă că Rusia își va pierde bunul simț, știind că acest lucru s-ar putea transforma în consecințe imprevizibile. Biden și-a presat consilierii să-și exprime părerea referitor la acest subiect. Oficialii spunând că pericolul unei invazii este real.

În special, directorul CIA William Burns, care a servit ca ambasador al SUA la Moscova și a avut cel mai direct contact cu Putin dintre toți cei din administrația Biden, l-a numit pe liderul rus obsedat de Ucraina.

Potrivit Serviciilor de Securitate, Putin a calculat că încercarea sa de a prelua Ucraina ar provoca indignare în Occident, dar nu acțiuni concrete. Acest lucru fiind cauzat de mai mulți factori – dorința SUA de a evita noi războaie după Afganistan, pandemie, demiterea cancelarului german Angela Merkel, alegerile prezidențiale din Franța și recesiunea economică post-Brexit din Marea Britanie.

Ucraina, sceptică în privința războiului

Joe Biden, după întâlnirea secretă din octombrie, a luat două decizii – să avertizeze Moscova asupra consecințelor războiului și să informeze Kievul și aliații despre amenințarea care se observa.

Publicația a menționat că informațiile respective au fost transferate și conducerii ucrainene, însă cei din urmă au fost sceptici. Ministrul de externe Dmitri Kuleba a explicat acest lucru spunând că Ucraina a cerut detalii, dar nu le-a primit.

În 12 ianuarie, directorul CIA, William Burns, l-a avertizat pe Zelenski despre planurile Rusiei la Kiev. Burns i-a spus președintelui Ucrainei toate detaliile pe care le-a aflat serviciile americane. Zelenski a aflat că Moscova pregătește un „blitzkrieg” împotriva Ucrainei și unul dintre obiective este punctul de „a acapara Kievul și a elimina guvernul central”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
23:54 - Dan Șucu, fericit că a ales să investească la Rapid: „Este în mod cert o alegere cât se poate de bună”
23:37 - Consilierii lui Biden și Erdogan au avut o întâlnire neanunțată, la Istanbul. Discuții SUA – Turcia despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO, dar și despre anexările rusești
23:11 - Cota apei în lacul de acumulare Tăul Mare a scăzut cu 40 de centimetri, anunță ISU Alba. Peste jumătate dintre persoanele din zona de risc din Roșia Montană au refuzat evacuarea (VIDEO)
22:47 - Cristian Preda: Eu dau în scris că Nicolae Ciucă a plagiat într-un mod grosolan. Există numeroși membri ai PNL foarte nemulțumiți că au în fruntea Guvernului și a partidului un om care a plagiat (VIDEO)
22:12 - Cristian Preda îi cere lui Nicolae Ciucă, acuzat de plagiat, să trimită o copie a tezei de doctorat la CNATDCU spre verificare / Decanul a mulțumit B1 TV: A fost singurul post prezent la protestul de la Ministerul Educației (VIDEO)
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)