Washingtonul spune că fuga președintelui afgan a condus la eșuarea unui acord de tranziție

Washingtonul spune că fuga președintelui afgan a condus la eșuarea unui acord de tranziție
Emisarul american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad / Foto: Hepta.ro

Emisarul american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, susține că fuga președintelui afgan, în data de 15 august, a condus la eșuarea unui acord de tranziție și în implicit la preluarea puterii de către talibani. Acordul negociat între SUA și talibani ar fi prevăzut tranziția, dar și inclusiv o formă de împărțirea a puterii în Afganistan.

Khalolzad a declarat, în primul interviu oferit de la caăderea guvernului de la Kabul, detalii cu privire la un acord realizat cu talibanii, pre prevedea o perioadă de tranziție. Acesta ar fi fost încheiat în data de 14 august, moment în care a obținut, din partea mișcării islamiste, o amânare cu două săptămâni a cuceririi Kabulului.

Acord cu talibanii pentru tranziției și preluarea puterii la Kabul

Oficialul spune că a existat cu acord cu talibanii ca aceștia să permită tranziția, dar și să întârzie cu două săptămâni cucerirea orașului Kabul.

„În final, am avut un acord cu talibanii pentru ca aceștia să nu intre în Kabul”, a declarat oficialul american, într-un interviu pentru Financial Times, potrivit Agerpres.

Președintele FAshraf Ghani urma să rămână în funcție până când negocierea de la Doha s-ar fi încheiat cu un acord privind viitorul guvern de la Kabul. Totodată, talibanii ar fi trebuit să aștept în afara capitalei, până la încheierea acordului.

„În acest context, cu președintele Ghani în Afganistan, în funcţie, cred că exista speranţa de a vedea un compromis negociat” pentru o tranziție spre un nou guvern,”în mod ideal, inclusiv şi reprezentativ pentru poporul afgan”, a mai precizat oficialul.

Președintele afgan nu ar fi oferit indicii americanilor cu privire la fuga din țară

Antony Blinken, secretarul de stat american, a declarat, la rândul său, marți, în Congres că a purtat o discuție cu președintele afgan Ashraf Ghani, în data de 14 august.

La acel moment, el spune că a obținut sprijinul pentru „planul de a avea un transfer de putere” și că niciodată nu a oferit indicii cu privire la intenția  de a părăsi țara.

Chiar și așa, reamintim că în data de 15 august, președintele Ghani a părăsit Afganistanul, talibanii au intrat în Kabul, iar transferul treptat de putere nu s-a mai putut realiza.

Ultima oră
23:58 - Guvernul se va reuni luni pentru a remedia situația școlilor private. Dan Vîlceanu: Se mai întâmplă asemenea lucruri. E fost o eroare, pur și simplu
23:43 - Gabriela Firea: PNL a pierdut alegerile, dar pune condiții. Noi nu suntem umbrela lor / Nu e adevărat că eu, Grindeanu și Tudose împingem PSD la guvernare (VIDEO)
23:21 - Anca Dragu: Întâlnirea de luni Ciucă – Cioloș nu e una de negociere. PNL şi PSD împing spre un cabinet minoritar. USR nu susține un astfel de guvern
22:52 - Loteria de Vaccinare, a patra extragere săptămânală. Care e numărul câștigător al marelui premiu de 100.000 de lei
22:35 - CSM: Noile restricţii anti-COVID nu se aplică instanţelor şi parchetelor
22:24 - Florin Roman (PNL): Am refuzat o eventuală intrare în Guvern acum a PSD / Sper ca la USR să nu găsim oameni care ne înjură toată ziua pe noi și pe președintele Iohannis sau care ne acuză că ne-am luat cu X sau cu Y (VIDEO)
21:54 - Accesul în sediile ANAF se va face doar cu certificat verde COVID, începând de luni
21:40 - Cristian Diaconescu (PMP), despre criza politică: Partidele stau cu ochii pe sondaje și sunt mai specialiste în ce trebuie să facă ceilalți (VIDEO)
21:17 - Protest în Capitală. Oamenii manifestează împotriva restricțiilor și vaccinării (VIDEO)
20:56 - Valeriu Gheorghiţă: Rata de acoperire vaccinală e de 40% la populaţia adultă. Până la sfârşitul anului, sperăm să atingem pragul de imunizare colectivă prin vaccinare