Xi Jinping, implicat în conflictul Rusia – Ucraina. De ce i-ar fi cerut lui Vladimir Putin să amâne invazia teritoriului vecin

Xi Jinping, implicat în conflictul Rusia - Ucraina. De ce i-ar fi cerut lui Vladimir Putin să amâne invazia teritoriului vecin
Ce văd chinezii la televizor despre războiul din Ucraina. Foto: President of Russia (KremlinRussia_E - Twitter)

Xi Jinping, președintele Chinei, ar fi intervenit în contextul tensiunilor dintre Rusia și NATO. Mai precis, liderul comunist i-ar fi cerut lui Vladimir Putin să nu trimită tancurile în statul vecin pe durata Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Beijing, care vor debuta pe 4 februarie.

Informația a fost comunicată de diplomați ai Capitalei Chinei, prezentată de Bloomberg. În replică, oficialii de la Moscova au respins acest scenariu.

Dacă Rusia ar invada Ucraina, Jocurile Olimpice din China ar deveni un eveniment irelevant la nivel mondial. Astfel, Xi Jinping ar fi intervenit susținând că aceste conflicte militare pot să mai aștepte. Înainte, liderul comunist ar vrea să se aleagă cu o imagine îmbunătățită la nivel global, printr-o găzduire exemplară a marelui eveniment sportiv.

Tot jurnaliștii de la Bloomberg susțin că Rusia și China s-au angajat de ani de zile să se sprijine reciproc în momentele politice – cheie.

Rusia a impus deja primele sancțiuni

Olimpiada de Iarnă de la Beijing se va desfășura în perioada 4-20 februarie 2022. Dacă Rusia va invada Ucraina în primăvară, deci după Jocurile Olimpice, armata lui Vladimir Putin ar urma să întâmpine dificultăți, adică terenul moale, ceea ce ar crea probleme pentru înaintarea mașinilor de război.

Până la primele focuri de armă, NATO a amenințat Rusia că va impune sancțiuni economice. De partea cealaltă, Vladimir Putin a trecut direct la fapte.

Rușii au impus restricții la exportul de lemn către vest, informează Reuters. Hotărârea esticilor afectează profund UE, care se bazează pe exporturile din Rusia.

Decizia Rusiei a alertat experții de la vârful Uniunii Europene și astfel, au contestat decizia administrației de la Moscova la Organizația Mondială a Comerțului (OMC).

Recep Erdogan este un alt lider politic important care a intervenit în conflictul ruso-ucrainean. Președintele Turciei s-a oferit să fie mediator.

Urmăriți B1TV.ro și pe