Zelenski cere ca Rusia să fie recunoscută pentru crimele de război: „Va simți adevărata greutate a fiecărei rachete, a fiecărei bombe, a fiecărui proiectil pe care l-a tras asupra noastră”

Zelenski cere ca Rusia să fie recunoscută pentru crimele de război: „Va simți adevărata greutate a fiecărei rachete, a fiecărei bombe, a fiecărui proiectil pe care l-a tras asupra noastră”
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / ABACA

Vineri noaptea, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis un mesaj pe pagina sa de Facebook, invitând țările partenere să semneze un acord multilateral și să creeze un mecanism „prin care toți cei care au suferit din cauza acțiunilor Rusiei să poată primi compensații pentru toate pierderile”.

Liderul de la Kiev a declarat că, prin acest acord, Rusia va simți „adevărata greutate a fiecărei rachete, a fiecărei bombe, a fiecărui proiectil pe care l-a tras”.

Zelenski, îndemn pentru țările partenere

Zelenski este de părere că acordul va permite redirecționarea proprietăților rusești confiscate către „victimele agresiunii ruse”.

„Invităm țările partenere să semneze un acord multilateral și să creeze un mecanism prin care toți cei care au suferit din cauza acțiunilor Rusiei să poată primi compensații pentru toate pierderile. Conform unui astfel de acord, fondurile și proprietățile rusești aflate sub jurisdicția țărilor partenere trebuie să fie confiscate sau înghețate, apoi confiscate și direcționate către un fond special creat din care toate victimele agresiunii ruse pot primi despăgubiri corespunzătoare.

Așa ar fi corect. Și Rusia va simți adevărata greutate a fiecărei rachete, a fiecărei bombe, a fiecărui proiectil pe care l-a tras asupra noastră”, este mesajul transmis de liderul de la Kiev, în noaptea de vineri spre sâmbătă, potrivit realitatea.net.

„Răul trebuie să aibă o pedeapsă”

Președintele ucrainean a mai susținut că statul rus nu va recunoaște că este „agresor”, însă trebuie trasă la răspundere financiar pentru crimele pe care le-a comis.

„Desigur, statul rus nu va recunoaşte măcar că este agresor. Dar recunoaşterea sa nu este necesară. Îndemnăm ţările partenere să recunoască legal că Rusia trebuie să fie făcută responsabilă financiar pentru crimele pe care le-a comis. Acest lucru este important nu doar în contextul acestui război purtat de Rusia. Dar şi în contextul oricărei alte acţiuni agresive, fie că e din partea Rusiei sau a oricărui alt potenţial agresor. Răul trebuie să aibă o pedeapsă (…)”, a adăugat Zelenski.

Urmăriți B1TV.ro și pe