Ce este regula de 5 la 1, formula prin care Mark Zuckerberg a manipulat toți utilizatorii Facebook

Ce este regula de 5 la 1, formula prin care Mark Zuckerberg a manipulat toți utilizatorii Facebook
Foto: Mark Zuckerberg (sursă foto: hepta.ro)

În urmă cu 5 ani, pe lângă clasicul buton de „like”, Facebook a adăugat 5 noi butoane ce vor putea fi folosite pentru a interacționa cu postările disponibile. Love, Haha, Wow, Sad și Angry sunt cele cinci reacții pe care Facebook le-a adăugat acum 5 ani.

Însă, aceste reacții vor avea ca scop identificarea și utilizarea algoritmului ca să arate utilizatorilor știri și postări ce au mai multe reacții de furie.

În culise, Facebook a programat algoritmul care decide ce văd oamenii în fluxurile lor de știri pentru a folosi emoji-ul de reacție ca semnale pentru a împinge conținut mai emoționant și provocator – inclusiv conținut care poate să-i enerveze.

Începând din 2017, algoritmul de clasare al Facebook a tratat reacțiile emoji ca fiind de cinci ori mai valoroase decât „like-urile”, arată documentele interne. Teoria era simplă: postările care au provocat multe emoji-uri de reacție au avut tendința de a menține utilizatorii mai implicați, iar menținerea utilizatorilor implicați a fost cheia afacerii Facebook, transmite The Washington Post.

5 puncte pentru furie, 1 punct pentru like

În cadrul unui comitet privind reglementarea rețelelor sociale, o fostă angajată Facebook, Frances Haugen, a declarat că Facebook agravează ura dintre oameni.

„Mânia și ura sunt cea mai ușoară modalitate de a crește pe Facebook”, a declarat Haugen

Algoritmul Facebook privind interacțiunea cu postările, reacțiile cu emoji-ul Angry ar primi 5 puncte în cadrul postării, iar cele de Like ar valora doar 1 punct. Cu cât o postare are mai multe puncte, cu atât e mai predispusă să-ți apară în news feed. Teoria de 5 la 1 este simplă: postările care au provocat multe emoji-uri de reacție au avut tendința de a menține utilizatorii mai implicați, iar menținerea utilizatorilor implicați a fost cheia afacerii Facebook.

De asemenea, jurnalistul Dan Cadar a transmis prin intermediul emisiunii sale, Zona IT, disponibilă pe YouTube, că Facebook este direct responsabil pentru efectele negative ale democrației în Regatul Unit. Aceste efecte au dus la Brexit. Acesta informații au fost confirmate de către Frances Haugen, de asemenea.

Postările controversate, mult mai predispuse să conțină dezinformare

Favorizarea postărilor „controversate” – inclusiv a celor care înfurie utilizatorii – ar putea deschide „ușile către mai multe spam/abuz/clickbait din neatenție”, a scris un angajat, al cărui nume a fost redactat, într-unul dintre documentele interne.

Avertismentul s-a dovedit prevăzător. Oamenii de știință de date ai companiei au confirmat, în 2019, că postările care au declanșat reacții cu emoji-ul Angry au fost disproporționat de probabil să includă dezinformare, toxicitate și știri de proastă calitate.

Ultima oră
23:47 - Turiștii români aflați în vacanțe exotice în estul Africii, în afara primejdiei provocate de varianta Omicron: „Mai mult cred că se îngrijorează cei de acasă” (VIDEO)
23:18 - Ana-Maria Popescu, pentru a cincea oară cea mai bună spadasină a lumii, un record absolut: „Sunt dovada vie că visele devin realitate atunci când crezi și muncești pentru ele” (VIDEO)
22:58 - Dr. Mihai Craiu: Ce este mai greu abia vine. Vaccinarea modestă va aduce repede un nou val, cu multe decese prevenibile
22:39 - Joe Biden, informat despre situația provocată de varianta Omicron. Anthony Fauci nu exclude posibilitatea să fie deja prezentă în SUA: „E aproape invariabil să se răspândească în cele din urmă peste tot”
22:19 - O persoană accidentată la săniuș în Gorj a fost transportată la spital. Salvamont România: Prezenta un traumatism toracic / Vă îndemnăm la prudență în practicarea sporturilor montane
22:09 - Netflix, anchetată în Rusia pentru că ar fi difuzat conținut cu tematică LGBT în rândul minorilor. Compania americană riscă și o suspendare temporară
21:41 - MAE: Ambasada României la Pretoria gestionează situația a 36 de cetățeni români ale căror curse aeriene au fost anulate în contextul variantei sud-africane
21:27 - Gabriela Firea: Solicit primarului general să anuleze de îndată taxa de intrare în Târgul de Crăciun din București. Și familiile cu venituri mici au dreptul să viziteze un târg de Crăciun! (VIDEO)
21:09 - Nicolae Ciucă: Scopul întâlnirii cu Nicușor Dan, să mă asigur că bucureștenii nu vor fi lipsiți de energie termică și apă caldă în această iarnă, dar și să mă informez despre problemele Primăriei Generale
20:46 - Varianta Omicron, detectată și în Germania și Italia. Patru țări europene au depistat până acum cazuri de infectare cu tulpina sud-africană