Ce trebuie să faceţi dacă aţi accesat link-ul SMS-ului „Cineva ţi-a lăsat un mesaj”, trimis de hackeri

Ce trebuie să faceţi dacă aţi accesat link-ul SMS-ului Cineva ţi-a lăsat un mesaj, trimis de hackeri
Ce trebuie să faceţi dacă aţi accesat link-ul SMS-ului "Cineva ţi-a lăsat un mesaj", trimis de hackeri Sursa: Freepik

Atenţie la SMS-urile primite pe telefon. Specialiştii vă sfătuiesc să nu introduceţi date personale sau bancare decât pe site-urile sau în aplicaţiile pe care le-ați mai folosit.

În spatele unei urări de sărbători pe care o vedeţi, teoretic, doar dacă accesaţi un link, se găsesc hackeri ce pot chiar să vă lase fără banii din conturi.

Zeci de mii de români au primit mesaje prin care sunt anunţaţi că au un mesaj vocal neascultat. Dacă accesează un link, acesta trimite utilizatorii către site-uri periculoase.

„Cel puţin câteva mii de persoane au deschis link-ul”

Silviu Stahie, expert în securitate cibernetică a anunțat că „Cel puţin câteva mii de persoane au deschis link-ul respectiv, au instalat aplicaţia respectivă.”Este vorba de o campanie globală a unei ameninţări informatice care se numeşte FluBot. Ce vedem noi acum este o campanie predominant în România.” a mai specificat acesta.

 „Poliţiştii specializaţi din cadrul Poliţiei Române au demarat verificări din oficiu pentru identificarea persoanelor care sunt bănuite de aceste fapte. Recomandăm tuturor persoanelor care au primit şi accesat astfel de site-uri să sesizeze de îndată acest lucru” a specificat Georgian Drăgan, purtător de cuvânt IGPR.

Specialiştii ne sfătuiesc să ştergem mesajele de acest gen pe care le primim şi să blocăm numerele care ni le-au trimis. De asemenea, nu trebuie să accesăm link-urile din mesaj și totodată este bine să avem instalat un antivirus pe telefon.

O nouă tentativă de fraudă prin SMS

Directoratul Național de Securitate Cibernetică și Poliția Română au transmis prin intermediul rețelelor sociale mesaje de alertă cu privire la o serie de atacuri care vizează extragerea datelor sensibile de la potențialele victime. Este vorba despre SMS-uri „care conțin link-uri malițioase, ce redirecționează utilizatorul către site-uri compromise”, a explicat DNSC.

Despre această situație a vorbit și Poliția Română.

„Ați primit și dumneavoastră acest mesaj? Sperăm că nu ați accesat acel link! Reamintim! Nu accesați link-uri primite de la persoane necunoscute! Nu vă lăsați înșelați! Vă rugăm să distribuiți acest mesaj și să le reamintiți persoanelor vulnerabile de riscurile la care se expun în mediul online!”, se arată în mesajul Poliției Române.

Urmăriți B1TV.ro și pe