Piaţa europeană de smartphone-uri a avut cel mai slab început de an. Ce companii reușesc să se mențină în topuri

Piaţa europeană de smartphone-uri a avut cel mai slab început de an. Ce companii reușesc să se mențină în topuri
Foto: Pixabay

În primul trimestru al acestui an, au fost livrate în Europa doar 49 de milioane de smartphone-uri. Acest rezultat conturează faptul că perioada a fost cea mai slabă pentru piaţa europeană de smartphone-uri din 2013 până acum, scrie Profit.

În primele trei luni ale acestui an, piața europeană de smartphone-uri a scăzut cu 12%. Counterpoint Research atenționează că se poate şi mai rău pe viitor.

Unicul producător, care a ajuns în top 5 și a înregistrat creșteri, este Realme. Aflat chiar pe al cincilea loc în piaţa europeană, Realme a crescut cu 67% şi are acum o cotă de 4%.

Prima poziție este deținută de marca Samsung, chiar dacă a înregistrat o scădere de 16%. Cota de piaţă a companiei coreene s-a redus de la 37% la 35%.

Apple deține topul

Cea mai mică rată de scădere a înregistrat Apple. Compania reușește să se mențină în topurile celor mai solicitați producători. Pentru că a scăzut doar cu 6% (mult mai puţin decât alţii), cota de piaţă a companiei americane a crescut uşor, de la 24% la 25%.

Xiaomi și Oppo s-au poziționat pe locurile trei și patru. Xiaomi a scăzut cel mai mult, pierzând 36%, față de aceeași perioadă de anul trecut. Marca are acum 14% din piaţa europeană, de la 19%, iar Oppo, care a scăzut cu 8%, şi-a menţinut cota de 6% din piaţă.

Scăderea poate fi condiționată de pandemia care a afectat producția în China, dar și de războiul, care a aduc după sine inflația globală. Astfel numărul cumpărătorilor a scăzut.

Analiștii au menționat că piața ar putea să scadă și mai mult trimestrul următor.

Urmăriți B1TV.ro și pe