Rusia lansează un laptop nou, dar cu cipuri vechi de un deceniu: „Acesta folosește nuclee Cortex-A57 ARM din 2012”

Rusia lansează un laptop nou, dar cu cipuri vechi de un deceniu: „Acesta folosește nuclee Cortex-A57 ARM din 2012”
Foto: Future zone

Primul laptop „made in Russia” este depășit din punct de vedere al performanței, scrie site-ul de tehnologie Futurezone, care notează că producătorul utilizează cipuri taiwaneze din 2012. Lipsa de componente noi este cauzată de sancțiunile Occidentului.

Notebook-ul Bitblaze Titan BM15, este fabricat de Promobit, producător rus de sisteme de stocare și servere. Compania a fost fondată în 2009, și are sedii în Omsk și la Moscova.

„Un cip din seria Baikal M este instalat ca procesor pentru Bitblaze. Acesta folosește nuclee Cortex-A57 ARM din 2012”, notează publicația Futurezone, care subliniază că unitatea centrală de procesare e dotată cipuri vechi de 10 ani de la producătorul taiwanez TSMC.

Chip-uri învechite instalate

Din cauza războiului de agresiune declanșat asupra Ucrainei, taiwanezii nu mai produc cipuri pentru companiile rusești, motiv pentru care Promobit trebuie să recurgă la stocurile existente.

Potrivit Ianei Brîș, director comercial Promobit, Bitblaze este suficient de rapid pentru munca de birou sau pentru vizionarea videoclipurilor de YouTube, deși hardware-ul său nu este de ultimă generație.

Foto: Vkontakte

„Performanțe bune, carcasă subțire din aluminiu, greutate redusă. Am testat principalele aplicații de utilizator: programe de birou și vizionare pe YouTube. Funcționează excelent. Bateria ține până la 5 ore. Continuăm testarea, pregătind lansarea oficială”, a transmis Iana Brîș, pe pagina ei de pe rețeaua de socialiare rusă Vkontakte.

Notebook-ul va costa aproape 1.600 de euro

În următoarele câteva luni  ar trebui să înceapă producția laptopului din Rusia. Primul lot ca conține aproximativ  1.000 de bucăți.

Prețul pentru acest device este de 100.000 de ruble, în  jur de 1.590 de euro, un preț care poate fi inaccesibil pentru cetățenii cu venituri medii din Rusia.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:55 - Află la ce folosește buzunarul mic al blugilor și capsele acestora
19:53 - Eduard Hellvig (SRI): Marele câștig al acestui mandat a fost separarea de politică, absolut normală într-o societate democratică
19:29 - Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu: Creșterea impozitelor pe locuințe nu va avea efect asupra persoanelor cu venituri mici
19:07 - Eugen Tomac, în Parlamentul European: Cui servește menținerea României și Bulgariei în afara frontierelor UE? Avem dreptul să fim tratați în mod corect (VIDEO)
18:56 - Teo Trandafir: „Nu îmi place să fiu singură, nu mi se pare amuzant, pentru că nu am cu cine vorbi, cu cine împărți o roșie și o bucată de brânză”. Apreciază și preferă noblețea, caracterul și generozitatea la partenerul ei
18:50 - Lira sterlină a scăzut în raport cu dolarul după discursul premierului Liz Truss
18:43 - Rareș Bogdan, la Strasbourg: Nu ne obligați să jucăm și noi dur! Blocarea României în afara Schengen este o nedreptate față de un popor profund european
18:24 - David Popovici îi va onora memoria lui Cătălin Hîldan. Gestul făcut de marele campion la înot în ziua în care se împlinesc 22 de ani de la moartea „Unicului Căpitan” (VIDEO)
18:22 - Cu ce probleme se confruntă Antonia. Situația este mai gravă acum decât în adolescență: „Viața merge înainte!”
18:13 - Marian Godină „se gândește” dacă ar putea renunța la traiul de bugetar pentru că ar „putea face mai mult în privat”. A produs indignarea multor români care trăiesc din venituri mult mai mici