Uniunea Europeană dorește să impună producătorilor de telefoane să ofere suport software și hardware până la 5 ani

Uniunea Europeană dorește să impună producătorilor de telefoane să ofere suport software și hardware până la 5 ani
Sursa foto: pixabay

Uniunea Europeană ar putea obliga printr-un nou proiect de lege ca toți producătorii de smartphone-uri și tablete să asigure actualizări software pe mai mulți ani pentru produsele lor.

Cu toate acestea, producătorii de dispozitive electronice ar trebui să ofere clienților o perioadă clar stabilită de suport tehnic pentru dispozitivele lor, care să permită repararea lor pentru o perioadă de timp similară, potrivit Android Authority.

Trei ani de actualizări de sistem și cinci ani de actualizări de securitate, garantați de UE

CE recomandă ca toate telefoanele și tabletele să primească cel puțin trei ani de actualizări software, cu cinci ani de actualizări de securitate garantate de producător. În acest mod, mai multe dispozitive ar fi la curent cu noile capabilități software, în timp ce multe dintre telefoanele și tabletele folosite ar beneficia de securitate îmbunătățită.

Momentan, doar Samsung oferă cinci ani de actualizări de securitate în zona de smartphone-uri cu Android.

În mod clar, securitatea este un punct important pentru CE, deoarece propune chiar și un termen maxim pentru actualizările de securitate pe dispozitive mobile. Acestea nu ar trebui să întârzie mai mult de două luni după lansarea publică a software-ului original de la Google. Motiv pentru care, companiile care lansează doar actualizări de securitate trimestriale pentru modele mai vechi (precum Samsung), ar putea fi obligate să lanseze mai repede pachetele software, potrivit sursei citate.

De asemenea, regulamentul nou de la UE merge mai departe, încercând să prevină situațiile precum cele din trecut cu Apple și Samsung, care deteriorau performanța dispozitivelor:

„Capacitatea bateriei unui dispozitiv nu trebuie să se deterioreze după un update de software sau de firmware atunci când este măsurată cu aceleași instrumente și același standard folosit pentru declarația de conformitate. Nicio schimbare de performanță nu va trebui să aibă loc pentru cei care refuză update-ul, în afară de cazul aplicațiilor terțe”, spune noul proiect de lege.

Urmăriți B1TV.ro și pe