Celine Dion, în vârstă de 54 de ani, este diagnosticată cu o boala denumită „Sindromul persoanei rigide”, o boală rară, care transformă bolnavii în „statui umane”

Celine Dion, în vârstă de 54 de ani, este diagnosticată cu o boala denumită „Sindromul persoanei rigide”, o boală rară, care transformă bolnavii în „statui umane”
Foto: Facebook/Celine Dion.

Celine Dion a fost diagnosticată cu Sindromul Persoanei Rigide (SPS), care face ca mușchii ei să se încordeze necontrolat. Nu există un tratament pentru această afecțiune, dar ea se străduiește să încetinească evoluția bolii.

Afecțiunea îi transformă în cele din urmă pe cei afectați în niște „statui umane”, deoarece blochează progresiv corpul în poziții rigide

Deși nu există un tratament pentru SPS, există tratamente pentru a încetini progresia, Celine dezvăluind că face tot ce poate pentru a minimiza simptomele.

Cântăreața în vârstă de 54 de ani s-a adresat fanilor ei într-o postare emoționantă pe Instagram joi, în timp ce a dezvăluit că boala a forțat-o să își anuleze turneul european.

Ea a scris: „Bună ziua tuturor, îmi pare rău că mi-a luat atât de mult timp să vă scriu. Mi-e dor de voi toți atât de mult și abia aștept să fiu pe scenă și să vorbesc cu voi live.

După cum știți, am fost întotdeauna o carte deschisă și deși n-am vrut să spun nimic până acum, acum sunt pregătită s-o fac.

Mă confrunt de mult timp cu probleme de sănătate și mi-a fost foarte greu să depășesc provocările din cauza acesteia și să vorbesc despre tot ceea ce mi se întâmplă.

Recent am fost diagnosticată cu o tulburare neurologică foarte rară numită sindromul persoanei rigide, care afectează o persoană la un milion.

Deși încă învăț diferite lucruri despre această afecțiune rară, acum știu că ea este cauza tuturor spasmelor pe care le aveam de la o vreme.

Detaliind impactul pe care această afecțiune l-a avut asupra ei, Celine a continuat: „Din nefericire, aceste spasme afectează fiecare aspect al vieții mele de zi cu zi, provocându-mi uneori dificultăți atunci când merg și nepermițându-mi să îmi folosesc corzile vocale pentru a cânta așa cum obișnuiam.

Celine Dion a anunțat că nu va putea să susțină turneul din Europa

Mă doare să vă spun astăzi că acest lucru înseamnă că nu voi fi gata să îmi reiau turneul din Europa în februarie.

După cum sugerează și numele, boala blochează progresiv corpul în poziții rigide, începând cu mușchii trunchiului (trunchiul și gâtul, răspândindu-se la nivelul membrelor).

Pe măsură ce boala progresează, pacienții devin uneori incapabili să meargă sau să se aplece.
Interesant este faptul că afectează de două ori mai multe femei decât bărbați.

Este frecvent asociată cu alte boli autoimune, cum ar fi diabetul, tiroidita, vitiligo și anemia pernicioasă.
Tratamentul implică medicamente anti-anxietate, relaxante musculare, anticonvulsivante și analgezice, care ameliorează simptomele, dar nu există vindecare completă.

Am o echipă grozavă de medici care lucrează alături de mine pentru a mă ajuta să mă fac bine și pe copiii mei scumpi care mă susțin și mă ajută.

Muncesc din greu cu terapeutul meu de medicină sportivă în fiecare zi pentru a-mi recupera puterea și capacitatea de a performa din nou, dar trebuie să recunosc că duc o luptă grea.

Tot ce știu este că am cântat toată viața mea și că asta este ceea ce îmi place cel mai mult să fac. Mi-e atât de dor de voi. Mi-e dor să vă văd pe toți de pe scenă, în timp ce cânt pentru voi.

Întotdeauna dau 100% atunci când cânt, dar starea mea nu îmi permite acum să vă ofer asta. Pentru a ajunge din nou la voi, nu am de ales decât să mă concentrez asupra sănătății mele în acest moment și am speranța că sunt pe drumul spre recuperare.

Aceasta este preocuparea mea și fac tot ce pot pentru a mă recupera. Vreau să vă mulțumesc foarte mult pentru urările, dragostea și sprijinul vostru pe rețelele mele de socializare. Acest lucru înseamnă foarte mult pentru mine.

Aveți grijă de voi. Fiți sănătoși. Vă iubesc atât de mult și sper din tot sufletul să vă pot revedea foarte curând.”

Celine a dat prima dată de înțeles că are probleme de sănătate în ianuarie, când a anulat datele nord-americane ale turneului său mondial Courage, din perioada 9 martie – 22 aprilie.

Anunțul a venit la trei luni după ce a fost nevoită să anuleze concertul său de revenire în Las Vegas din cauza aceleiași probleme de sănătate.

Urmăriți B1TV.ro și pe