Cătălin Avramescu, despre plagiatul lui Bode: Nicio surpriză! / Când au putut să facă acești oameni un doctorat? Că toată ziua se plimbă, au păreri despre tot și vedem acum că sunt și savanți… (VIDEO)

Cătălin Avramescu, despre plagiatul lui Bode: Nicio surpriză! / Când au putut să facă acești oameni un doctorat? Că toată ziua se plimbă, au păreri despre tot și vedem acum că sunt și savanți... (VIDEO)
Foto: Cătălin Avramescu / Facebook

Cătălin Avramescu, profesor și filosof, fost ambasador, a declarat joi, pentru B1 TV, că nu e nicio surpriză faptul că unii politicieni au plagiat în tezele de doctorat. Pe lângă asta, o altă problemă este că multe dintre teze nu aduc nimic original domeniului lor. Niciuna dintre acestea nu ar trebui validate ca teze de doctorat.

Avramescu a reacționat astfel după ce jurnalista de investigație Emilia Șercan a analizat lucrarea de doctorat a lui Lucian Bode (PNL), ministrul de Interne, și a ajuns la concluzia că aceasta reprezintă un plagiat în proporție de aproape 20%.

Politologul a mai susținut că faptul că o teză cu probleme ca a lui Bode a fost validată e o pată pe obrazul îndrumătorului de doctorat, a Universității Babeș-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca, acolo unde acesta și-a susținut teza, și pe obrazul Ministerului Educației.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Avramescu, reacție în scandalul plagiatului lui Bode

„Nu sunt surprins. În fond, trebuie să punem o întrebare extrem de simplă: când au putut să facă acești oameni un doctorat? Că îi vedem toată ziua la televizor, au păreri despre tot, aleargă, sunt în teritoriu, la ministere, la Parlament, iau câteva salarii, pensii, de toate. Și vedem că sunt și savanți în acest timp… Evident că nu e plauzibil așa ceva. Deci eu nu sunt surprins”, a declarat Avramescu.

Acesta a precizat că nu-l surprinde nici „declinul, chiar prăbușirea” universităților românești din ultimii ani.

Faptul că lucrarea lui Bode a reușit să treacă de îndrumător și de comisie e „o pată pe obrazul UBB, dar e o pată și pe obrazul ministerului Educației”.

„Nu uitați că am avut un ministru al Învățământului până de curând care a demisionat cu tam-tam în urma unei afaceri care semăna cu asta de aici. Și avem de vreo 2 – 3 luni o ministresă care.. .știți ceva despre ea? E prima dată când avem un ministru al Învățământului care e complet absent, adică nimic, nimic! E ceva cu totul stupefiant!”, a mai acuzat politologul.

Cătălin Avramescu a afirmat apoi că nu avem de-a face numai cu lucrări de doctorat plagiate, ci și cu unele care n-au niciun fel de originalitate. Niciunele dintre acestea nu ar trebui validate ca teze de doctorat.

Ce a spus Cristian Preda despre plagiatul lui Bode

O reacție a avut și Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice din Universitatea București.

„Este un text extrem de slab, care n-ar permite, după standardele mele, nici unui student de anul I să treacă un examen. (…)

Personal, cred că cea mai bună soluție pentru ca în acest moment să nu poată interveni vreo presiune politică sau administrativă ar fi aceea ca domnul Bode să se retragă, pentru că în clipa asta discutăm despre un ministru care a fost deja acum câteva luni acuzat că nu clarifică intimidări și acțiuni de compromitere a Emiliei Șercan, cea care acum expune pe larg despre ce e vorba”, a afirmat Cristian Preda.

Urmăriți B1TV.ro și pe