Dacian Cioloș, fără o strategie anti-pandemie, deși continuă să invoce criza sanitară pentru a obține voturi / Ministerul Sănătății a fost la USR în fosta coaliție, însă mandatele au fost marcate de controverse

Dacian Cioloș, fără o strategie anti-pandemie, deși continuă să invoce criza sanitară pentru a obține voturi / Ministerul Sănătății a fost la USR în fosta coaliție, însă mandatele au fost marcate de controverse
Dacian Cioloș, octombrie 2021. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Dacian Cioloș, președinte USR și candidat la funcția de prim-ministru, nu pare să aibă cu adevărat o strategie pentru combaterea pandemiei de COVID-19, deși situația sanitară alarmantă este unul dintre argumentele pe care le folosește cel mai des în eforturile de a coagula o majoritate parlamentară. Invitat la Digi 24, premierul desemnat nu a reușit să propună nici măcar o acțiune concretă, în ciuda insistențelor venite din partea moderatorului.

Pentru a primi încrederea Parlamentului, premierul desemnat Dacian Cioloș invoca, printre altele, pandemia

La o zi după desemnare, președintele USR spunea că atenția ar trebui să se concentreze pe criza sanitară, nu pe cariera sa politică.

„Cred că ar trebui să existe mai multă îngrijorare pentru cei bolnavi și care nu au loc în spitale sau de cum se vor plăti facturile în această iarnă. Nu e cazul să se îngrijoreze nimeni pentru cariera mea politică sau pentru candidatura mea la președinție. Suntem în plină pandemie și se pierd sute de vieți omenești în fiecare zi, iar societatea noastră trebuie să iasă din fascinația jocului politic și să se îngrijoreze pentru adevăratele motive. Principala greșeală a politicienilor este că au crezut mereu că totul este despre ei”, spunea premierul desemnat.

El a invocat pandemia și în mesajele transmise către foștii parteneri de guvernare, pe care a încercat, aparent fără succes, să-i convingă să susțină un Guvern Cioloș.

„Am propus PNL și UDMR să refacem coaliția, pornind de la un program pe care l-am propus, cu soluții concrete legate de prețurile la energie, legate de combaterea pandemiei și la fel pentru lansarea reformelor prevăzute în PNRR. Am constatat că PNL refuză o negociere cu premierul desemnat. Fac un apel la PNL să nu fugă de responsabilitate, România are nevoie de guvern”, afirma Dacian Cioloș, vineri, după ce PNL dădea un semnal clar că îl susține în continuare pe Florin Cîțu pentru funcția de prim-ministru.

Mandatele miniștrilor USR ai Sănătății, marcate de controverse

USR este chiar partidul care a avut portofoliul Sănătății de la învestirea Guvernului de coaliție după alegerile din decembrie 2020 și până la retragerea de la guvernare, însă mandatele celor doi titulari de până acum au fost destul de controversate.

Vlad Voiculescu a fost demis de Florin Cîțu după patru luni în care ministrul USR a fost implicat în mai multe conflicte și s-a confruntat cu mai multe acuzații legate de felul în care a gestionat pandemia.

Succesoarea sa, Ioana Mihăilă, a fost în centrul unui scandal și mai recent, cu PSD anunțând vineri că solicită instituțiilor statului să o ancheteze pentru că din cauza sa „România a ratat achiziția de teste COVID-19 în valoare de 4,7 milioane de euro, bani aprobați și puși la dispoziție de Comisia Europeană”, o acuzație pe care i-a adus-o inclusiv premierul. Mai mult decât atât, Florin Cîțu ceruse verificări la Ministerul Sănătății pentru a vedea cum a fost pregătit valul 4, încă de la momentul retragerii USR din Guvern. Inclusiv Ioana Mihăilă recunoscuse în presa străină că s-au făcut greșeli în pregătirea valului 4.

Ultima oră
19:46 - Florin Roman: PNL și PSD nu s-au adunat în coaliție din dragoste, au fost presiunea publică și matematica parlamentară / Ce spune liberalul despre rămânerea lui Florin Cîțu la conducerea partidului (VIDEO)
19:25 - Florin Roman (PNL): Despre Florin Roman s-au putut spune multe lucruri, mai puțin un lucru – că e corupt. Mă cunosc mulți, poate de asta și deranjez în stânga și-n dreapta (VIDEO)
18:58 - Florin Roman: Pentru cloud-ul guvenamental avem 500 de milioane de euro în PNRR. Banii vin pe măsura termenelor și suntem presați de timp / Doar puțin peste 10% dintre români au competențe digitale primare (VIDEO)
18:16 - Florin Roman (PNL), reacție la controversele privind lucrarea din CV-ul său: Eu n-am ajuns ministru la beletristică. Sunt cu conștiința împăcată. Când ajungi ministru, sunt și lucruri bune și lucruri mai puțin bune (VIDEO)
18:07 - Alexandru Rafila, despre măsurile din noaptea de Revelion: Vă daţi seama că nu vor fi unele stupide care să facă imposibilă, de exemplu, întoarcerea la timp acasă (VIDEO)
17:44 - Prognoza meteo pentru săptămâna 6-12 decembrie 2021. Cum va fi vremea de Crăciun și Revelion (VIDEO)
17:43 - Dorel din Panciu a pus un brad uriaș de Crăciun fix în mijlocul intersecției. Mașinile au circulat printre crengi (VIDEO)
17:23 - Antrenorul unei echipe din Egipt a murit după ce s-a bucurat la un gol marcat în prelungiri de jucătorii săi
17:02 - Sorin Grindeanu: Ruptura de Liviu Dragnea a apărut când mi-am asumat aproape în mod personal să dau OUG 14 / Reacția liderului social-democrat la acuzația că a fost acasă la Klaus Iohannis
16:43 - Femeia cu cele mai mari buze din lume se pregătește de o nouă intervenție estetică. Uite ce rezultate își dorește să obțină