Florin Cîțu: Vom găsit o formulă de compensare, poate un voucher, ca mereu când prețurile la energie cresc mult, să intre acest mecanism / Voi discuta cu partidele responsabile, că mai sunt și iresponsabili (VIDEO)

Florin Cîțu: Vom găsit o formulă de compensare, poate un voucher, ca mereu când prețurile la energie cresc mult, să intre acest mecanism / Voi discuta cu partidele responsabile, că mai sunt și iresponsabili (VIDEO)

Premierul Florin Cîțu a declarat, joi, că va avea o discuție cu „toate partidele politice responsabile din Parlament” pentru găsirea unei strategii care să asigure independența energetică a României. Șeful Guvernului a vorbit despre posibilele cauze ale creșterilor de prețuri la energie și a punctat că e nevoie de un mecanism care să intre automat în vigoare când astfel de situații excepționale se mai petrec. Deocamdată, Guvernul caută soluții pe termen scurt, pentru această iarnă.

Florin Cîțu, despre creșterile de prețuri la energie

Despre cauzele creșterii prețurilor, premierul a afirmat: „Am prezentat deja câteva soluții. S-ar putea să fie ambele (și plafonare, și compensare), s-ar putea să fie doar compensare. Am început cu o analiză pentru a înțelege exact ce s-a întâmplat. A fost o liberalizare care a venit prea târziu și într-un moment în care rețruile creșteau în toată Europa și s-au suprapus aceste două lucruri. Pe lângă această liberalizare, sunt și elemente structurale – trecerea de la producția de energie poluantă, cum are România pe cărbune, către energia verde. Am închis o mină în Hunedoara, care nu mai era profitabilă, dar prdoucea ceva. Nu s-au făcut investiții ani de zile și capacitatea de producție nu a crescut. Anul acesta am importat în mare parte energie, prețurile au crescut în toată Europa și noi am importat la aceleași prețuri, deci sunt mai mulți factori”.

„Ce vorbim azi sunt soluții pe termen scurt, pentru această iarnă. Ar trebui să găsim un mecanism care să intre normal în astfel de situații, nu să dăm Ordonanță de fiecare dată. Acestea sunt situații excepționale. Vom găsit această formulă de compensare, poate putem să o facem cu un voucher ceva, ca de fiecare dată când prețurile cresc mult, să intre acest mecanism în vigoare.

Voi avea o discuție cu toate partidele politice responsabile din Parlament, că mai sunt și iresponsabili, despre o strategie care să ducă către independența energetică a României sau să asigure securitatea energetică a României. Vreau să ne asumăm cu toții această strategie”, a mai declarat premierul Florin Cîțu.

Ultima oră
00:15 - Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său