Gabriel Liiceanu: Nicăieri în UE, niciodată, n-a existat o țară cu un președinte care să aibă un prim-ministru și un ministru al Învățământului plagiatori. E rușinea Europei!

Gabriel Liiceanu: Nicăieri în UE, niciodată, n-a existat o țară cu un președinte care să aibă un prim-ministru și un ministru al Învățământului plagiatori. E rușinea Europei!
Gabriel Liiceanu, scriitor și filosof. Sursă foto: Captură Video - Europa FM / YouTube

„Nicăieri în Uniunea Europeană, niciodată, de 32 de ani, n-a existat o țară cu un președinte care să aibă un prim-ministru și un ministru al Învățământului plagiatori. Nu există așa ceva. Este rușinea Europei”, a declarat Gabriel Liiceanu, scriitor și filosof, pentru Europa FM, potrivit edupedu.ro.

Despre proiectul „România Educată”, inițiat de președintele Klaus Iohannis, Liiceanu a spus că e „o rușine”, „acest penibil, ridicol”.

Liiceanu, critici la adresa președintelui Iohannis

Întrebat cum vede lipsa de reacția a lui Iohannis la scandalul de plagiat al lui Sorin Cîmpeanu, până de curând ministru al Educației, filosoful a răspuns: „Acolo cazul este mult mai grav. A făcut o declarație, în urmă cu nu știu câte luni, care ar putea fi sculptată în piatra președinției lui: „toleranță zero la doctorate, voi crede în permanență că plagiatul este un furt”. Toleranță zero a fost reacție zero. Toleranță zero – reacție zero”.

Gabriel Liiceanu a mai susținut că Iohannis ar trebui să o numească în funcția de consilier prezidențial pentru

Educație pe jurnalista Emilia Șercan, cea care a descoperit plagiatele a numeroși politicieni în ultimii ani, inclusiv plagiatul lui Cîmpeanu.

De asemenea, Liiceanu a mai atras atenția că, prin noile Legi ale Educației, Sorin Cîmpeanu încerca să-i albească de acuzația de plagiat nu doar pe alții, ci și pe el însuși.

Ce spune Liiceanu despre plagiatul premierului

Cât despre faptul că premierul Nicolae Ciucă a semnat actul de demisie a lui Cîmpeanu, scriitorul a remarcat faptul că e vorba de un „moment comic” – „un plagiator semnează demisia altui plagiator”.

Întrebat despre situația premierului Nicolae Ciucă, și el acuzat de plagiat, Gabriel Liiceanua răspuns: „Este gravă, din punctul lui de vedere, pentru că eu nu cred că societatea civilă, care dă iarăși semne că poate și că trebuie să reacționeze, se va opri”.

Urmăriți B1TV.ro și pe