Guvernul Ciucă a retras Ordonanța prin care creșteau cu până la 50% salariile unor bugetari / De ce majorări vor beneficia, totuși, angajații de la stat

Guvernul Ciucă a retras Ordonanța prin care creșteau cu până la 50% salariile unor bugetari / De ce majorări vor beneficia, totuși, angajații de la stat
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Guvernul Ciucă a retras Ordonanța de Urgență prin care salariile unor bugetari urmau să fie majorate cu până la 50% începând de luna aceasta, după ce Consiliul Economic și Social a constatat că măsura e discriminatorie. În loc, Ministerul Muncii a propus în dezbatere publică un alt proiect de OUG, care prevede că toți bugetarii vor primi o majorare de salarii, dar cu diferența de un sfert până la grila din 2022, informează Economedia.

Guvernul Ciucă, noi decizii privind salariile bugetarilor

La începutul aceste luni, Ministerul Muncii a pus în dezbatere un proiect de Ordonanță de Urgență care majora chiar din august salariile tuturor bugetarilor care nu se află în prezent pe grila din 2022 prevăzută de lege, adică la nivelul maxim salarial prevăzut de legea salarizării. Aceștia urmau să primească o diferență de un sfert din cât le mai lipsea până la nivelul din 2022 al salarizării.

De asemenea, proiectul mai prevedea creșteri de salarii de până la 50% pentru angajații din ministere și cei care lucrau cu fonduri europene.

Proiectul de OUG nu preciza impactul bugetar ale acestor creșteri, dar nota că ele se impun din cauza crizei economice generate de pandemie, războiului din Ucraina și prețurilor tot mai mari la energie.

Consiliul Economic și Social, însă, a decis că OUG e discriminatorie deoarece doar o parte dintre buegtari urmau să primească majorări salariale de până la 50%.

Prin urmare, Ordonanța a fost retrasă, iar Ministerul Muncii a venit în loc cu o alta care oferă tuturor bugetarilor o majorare cu un sfert din diferența dintre salariul prevăzut pentru anul 2022 în legea salarizării bugetare și cel din luna decembrie 2021.

Urmăriți B1TV.ro și pe