Ioana Mihăilă, despre valul 4: Suntem pregătiți pentru situația de acum. Dacă lucrurile evoluează, s-ar putea ca anumite nevoi să nu mai poată fi îndeplinite (VIDEO)

Ioana Mihăilă, despre valul 4: Suntem pregătiți pentru situația de acum. Dacă lucrurile evoluează, s-ar putea ca anumite nevoi să nu mai poată fi îndeplinite (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Fostul ministrul Ioana Mihăilă a vorbit despre pregătirile pentru al patrulea val pandemic, în contextul anchetei cerute de premierul Florin Cîțu, și a subliniat că sistemul sanitar este pregătit pentru situația actuală. „Dacă lucrurile evoluează, s-ar putea ca anumite nevoi să nu mai poată fi îndeplinite”, a punctat fostul ministru la „Special B1” cu Nadia Ciurlin, marți seară, pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Cât de pregătită este România pentru valul 4. Ce spune Ioana Mihăilă

Întrebată dacă suntem pregătiți sau nu pentru valul 4, Ioana Mihăilă a răspuns: „Suntem pregătiți pentru situația de acum. Dacă lucrurile evoluează, s-ar putea ca anumite nevoi să nu mai poată fi îndeplinite, fie că vorbim de nevoia de a interna pacienți pe secțiile de Terapie Intensivă, fie că vorbim de nevoia de a asigura anumite tratamente acestor pacienți de pe Terapie Intensivă”.

„Conform estimărilor de la Institutul Național de Sănătate Publică, ultimele pe care le-am avut eu puse la dispoziție, numărul de cazuri care necesită spitalizare estimat de INSP a fost de aproximativ 4.000 de cazuri, și acest lucru trebuie să ne intereseze în primul rând, câte cazuri necesită spitalizare, pentru că dacă în țările care au trecut deja printr-un val 4 numărul de cazuri a depășit ușor numărul de cazuri din valul 3, ce s-a constatat este că, dacă acele țări au avut un procent semnificativ de persoane vaccinate, încărcătura pe spitale nu a mai putut fi comparată cu cea din valul 3”, a adăugat ea.

Fostul ministru susține că Ministerul Sănătății a început pregătirile pentru valul 4 încă de la sfârșitul valului precedent, precum și că ar fi fost o iresponsabilitate să blocheze paturile ATI pentru pacienți COVID-19 atunci când România înregistra sub 50 de cazuri noi pe zi.

„Dacă vorbim de pregătirea pentru valul 4, Ministerul Sănătății s-a pregătit pentru valul 4 încă de la finalul valului 3, atunci când am redeschis spitalele pentru a primi și pacienți non-Covid, în luna aprilie, în ordinul de ministru publicat în care se prevedea ca spitalele să aibă fluxuri mixte, astfel încât să poată să accepte atât pacienți Covid, cât și pacienți non-Covid, spitalele și Direcțiile de Sănătate Publică au fost de asemenea obligate să redacteze și să își asume un plan de reziliență, un plan prin care pot să crească înapoi numărul de paturi Covid rapid dacă incidența la nivelul județului este crescută și dacă gradul de ocupare a paturilor de spital destinate pacienților Covid crește. Aceste planuri au fost deja pregătite, nu mai este nevoie de redactarea unui plan, planurile au fost redactate și finalizate în luna iunie”, a mai spus Ioana Mihăilă.

Ultima oră
20:25 - Gheorghe Falcă: Coaliția PNL-USR-UDMR este cea firească, dar există și varianta negocierii cu PSD pentru un guvern minoritar până în primăvară. Blocajul este în lipsa de comunicare a liderilor de partide (VIDEO)
20:21 - De ce a încheiat, de fapt, fratele lui Ludovic Orban colaborarea cu Klaus Iohannis. Explicația fostului premier despre decizia consilierului prezidențial (VIDEO)
20:20 - Oana Zăvoranu, în depresie și fără bani: „Poate cineva să mă împrumute și pe mine cu câteva milioane de euro?”
20:14 - Ludovic Orban: Mă și amuză când îl aud pe Florin Cîțu spunând că nu mai ia decizii în PNL un singur om, când tocmai asta e acum – Un singur om ia decizii în partid și acela e Klaus Iohannis. Cîțu n-are nicio autoritate (VIDEO)
20:03 - Ludovic Orban: Eu nu exclud posibilitatea ca Iohannis să aibă un proiect cu PSD. Probabil că acesta este motivul real pentru atitudinea sa încrâncenată împotriva mea (VIDEO)
19:47 - Ludovic Orban: Prezența lui Nicolae Ciucă pe listele PNL drept candidat la Senat pe Dolj a fost o cerere a președintelui Klaus Iohannis (VIDEO)
19:46 - Ludovic Orban: Klaus Iohannis poate ajunge în situația de a-i fi contestat mandatul de președinte, dacă el perpetuează în mod artificial criza (VIDEO)
19:38 - USR nu vrea alegeri anticipate. Mesajul lui Dacian Cioloș, despre o eventuală revenire la guvernare, alături de PNL și UDMR
19:38 - Ana Maria Mocanu, infectată cu noul coronavirus. Boala se manifestă ciudat: „Am simțit niște mâncărimi foarte puternice”
19:30 - Ludovic Orban: Dacă chiriașul de la Cotroceni se încăpățânează în a impune un guvern minoritar, sunt posibile alegerile anticipate. Până la urmă, ele sunt soluția (VIDEO)