Deputatul Claudiu Năsui, vicepreședinte USR și fost ministru al Economiei, a declarat joi, pentru B1 TV, că Guvernul PSD-PNL a prevăzut, în proiectul de buget pe 2024, trecerea unei sume de bani la care Primăria Municipiului București (PMB) are dreptul de la ea către Ilfov. Explicația lui e simplă: PMB e condusă de Nicușor Dan, deci nu e controlată de actualii guvernanți.
Năsui a mai spus că proiectul de buget e plin de „aberații” și a dat un exemplu și de la Ministerul Educației.
Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Bună, România!”, moderată de Radu Buzăianu și Răzvan Zamfir pe B1 TV.
„De ieri, de când a fost pus bugetul în transparență, tot lucrez și tot descopăr lucruri și mă minunez ce au mai schimbat și ce vor mai schimab anul viitor. Una dintre modificări, care n-a fost în niciun an cel puțin din 2012… În principiu, banii care se strâng într-un județ rămân în acel județ. La fel și la București, tot ce contează e de fapt împărțirea – cât merg la sectoare, cât la Primăria Municipiului București.
Anul acesta, ce să vezi? Primăria Municipiului București pierde niște sume care se duc la Ilfov, la dl Thuma, la dl Pandele, fără absolut nicio explicație. Sunt foarte curios la audieri ce-o să ne spună și cum o să justifice, de ce 3%.
Practic, în loc să ia PMB 50% din fondurile care se colectează ca impozit pe venit, care ar trebui să rămână la UAT(unitatea administrativ-teritorială), rămâne doar 47%. 3% se duc la Ilfov.
Singura explicație e, de fapt, una politică: pur și simplu vor să taie din banii care merg într-o primărie pe care ei n-o controlează, că ei nu controlează acum Primăria Municipiului București (condusă de Nicușor Dan). Și atunci vor să ducă banii aceștia la Ilfov, unde au o putere mult mai mare asupra lor, că acolo știți foarte bine cine e dl Pandele și cine e dl Thuma”, a declarat deputatul USR.
Claudiu Năsui a spus apoi că sunt și alte lucruri „aberante” în proiectul de buget pe 2024.
„Pensiile speciale cresc cu 17%, deci mult peste inflație. Acolo s-au găsit bani…
Mă uitam acum pe bugetul Ministerului Educației și din 68 de miliarde alocate, 16 sunt pentru management și administrație. Practic, ministerul dă mai mulți bani la inspectoratele școlare, la casele corpului didactic, centrele de resurse și toate aceste puzderii de agenții paralele educației decât dă educației universitare, că acolo dă doar 13 miliarde.
Toate aceste aberații arată cum funcționează statul român, adică e un stat care funcționează pentru speciali, pentru ei, pentru nomenclatură”, a mai declarat deputatul USR Claudiu Năsui, pentru B1 TV.