Protest anunțat în fața Guvernului împotriva retragerii dosarului de înscriere a sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO

Protest anunțat în fața Guvernului împotriva retragerii dosarului de înscriere a sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO
Activiști Greenpeace, protestând împotriva exploatării de la Roșia Montană. Sursa foto: Greenpeace

Greenpeace anunță organizarea unui protest miercuri  în  fața Guvernului împotriva  retragerii dosarului de înscriere a sitului Roşia Montană în patrimoniul UNESCO. Organizația a mai anunţat dezvelirea unei statui în Piaţa Victoriei.

Protest în fața Guvernului împotriva restragerii înscrierii sitului Roșia Montană în UNESCO

”În 2017, la final de mandat, Ministrul Culturii Corina Şuteu a ascultat vocea societăţii civile şi a depus la UNESCO dosarul pentru înscrierea Roşiei Montane în Lista Patrimoniului Mondial.

A urmat un lung şir de bâlbâieli şi lupte politice. Guvernul Dăncilă a stopat procedura de înscriere după doar un an şi a cerut UNESCO să amâne discutarea dosarului Roşia Montană.

În 2020, Guvernul Orban a reluat procedura de înscriere la presiunea ONG-urilor, dar interesele politice ameninţă acum din nou protejarea patrimoniului din Apuseni.

Săptămâna trecută, Florin Cîţu a detonat bomba, propunând coaliţiei de guvernare retragerea dosarului pentru înscrierea Roşiei Montane pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Prim-Ministrul se alătură astfel altor politicieni “de aur” care au condus România ─ Traian Băsescu, Victor Ponta sau Viorica Dăncilă, devenind cel mai nou susţinător al exploatării cu cianuri în Apuseni”, potrivit unui comunicat.

Activiștii consideră că ”retragerea dosarului echivalează cu pierderea întregului demers început acum mai bine de cinci ani”.

Pe pagina de facebook a protestului se spune că ”Greenpeace România anunță dezvelirea unei statui inedite în Piața Victoriei, miercuri, 7 iulie, ora 10, în semn de omagiu pentru felul în care actualul Guvern gestionează dosarul de înscriere a sitului Roșia Montană în Patrimoniul Mondial UNESCO. Poleită cu aur de la Roșia Montană, statuia reprezintă figura unuia dintre iluștrii oameni politici care conduc România spre bunăstare economică, culturală și de mediu.”

Ce spune Florin Cîțu despre Dosarul Roșia Montană

Premierul Florin Cîțu a anunțat că în acest moment se poartă discuții cu specialiștii, cu privire la situația sitului de la Roșia Montană, pe care mai multe ONG-uri le-au cerut autorităților să îl includă în lista Patrimoniului UNESCO

„În interiorul coaliției s-a discutat despre acest proiect (…) Acest proiect a fost depus în februarie anul trecut și nu s-a întâmplat nimic până acum (…) Pe de-o parte avem avocații de la New York care ne vorbesc despre acest doar, pe de altă parte avem o mare parte dintre oameni care ne spun că avem nevoie de bani și ar trebui să îi scoatem”, a precizat Florin Cîțu.

Ludovic Orban, președintele PNL, a declarat, marți, că până acum nu a exista decât o singură discuție în coaliția de guvernare pe tema dosarului Roșia Montană și că nu s-a ajuns deocamdată la nicio concluzie

Ultima oră
23:12 - Cum se va numi partidul lui Ludovic Orban: „Va fi o soluție necesară pe scena politică” (VIDEO)
23:11 - Ludovic Orban: Eu, în viața mea, nu i-am făcut decât bine lui Klaus Iohannis, dar nu știu dacă am făcut bine României (VIDEO)
22:55 - Ludovic Orban: Eu nu știu ce urmărește Klaus Iohannis, dar pot să constat efectele acțiunilor sale. PNL s-a prăbușit, a fost făcută praf coaliția și România a fost bagată într-o criză politică și guvernamentală (VIDEO)
22:48 - Ludovic Orban: „Conform statutului PNL, premierul României sunt eu” (VIDEO)
22:14 - Ludovic Orban: Prin desemnarea lui Dacian Cioloș, Klaus Iohannis n-a făcut decât să prelungească și chiar să adâncească criza politică. Nu îl putea desemna pe Florin Cîțu și avea nevoie de un candidat de sacrificiu (VIDEO)
21:54 - Tudor Chirilă, mesaj tranșant despre criza COVID-19: „În perioada asta la fiecare 9 zile moare cam o Sala Palatului. De aceeași boală”
21:47 - Incendiu la o aeronavă Boeing, pe Aeroportul din Cluj-Napoca. Avionul venea din Egipt (FOTO)
21:17 - Carantinarea zonei metropolitane București, respinsă oficial de CNSU. Ce prevede hotărârea adoptată vineri seară (DOCUMENT)
21:08 - Klaus Iohannis l-a sunat pe Viktor Orban. Ce a discutat președintele României cu premierul Ungariei
20:59 - Cristian Bușoi: Apelul nostru foarte sincer este ca USR să accepte că următorul Guvern nu poate fi condus decât de președintele PNL. Evident, cu multe condiții pe care le pot pune (VIDEO)