Surse: PSD vrea ca UDMR să rămână la guvernare / Președintele Iohannis, tot mai irelevant, a cerut degeaba ca liderii maghiari să prezinte clarificări publice față de declarațiile lui Viktor Orban

Surse: PSD vrea ca UDMR să rămână la guvernare / Președintele Iohannis, tot mai irelevant, a cerut degeaba ca liderii maghiari să prezinte clarificări publice față de declarațiile lui Viktor Orban
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Liderii PSD nu își doresc scoaterea UDMR de la guvernare, susțin surse din partid pentru G4Media. Mai mult, surse apropiate de conducerea celor două formațiuni afirmă că președinții Marcel Ciolacu și Kelemen Hunor se înțeleg chiar foarte bine.

Atât liderul PSD, cât și premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, au dat răspunsuri evazive privind situația în care se găsește UDMR, după ce liderii formațiunii nu s-au distanțat, ba chiar au apreciat discursul antieuropean și rasist susținut de premierul ungar Viktor Orban la Băile Tușnad.

Nu e deloc o poziție comodă pentru șefii PSD și PNL, în contextul în care reacția UDMR la discursul lui Orban a stârnit revoltă publică și presiunea pentru scoaterea Uniunii de la guvernare se menține.

Situația e stânjenitoare și pentru președintele Klaus Iohannis, care pe 29 iulie a afirmat că liderii UDMR trebuie să dea explicații public pentru că unii dintre ei au fost prezenți la acest discurs și chiar l-au aplaudat. Kelemen Hunor a spus că nu e cazul de dat explicații.

Reacția lui Klaus Iohannis după ce lideri ai UDMR au aplaudat discursul rasist al lui Orban

„În principiu, e greșit, eroare majoră și e inamisibil ca un înalt demnitar european să aibă un discurs construit pe teoria raselor, care a dus la cea mai teribilă catastrofă a secolului XX. (…) E la fel de regretabil că un demnitar european vine pe scena publică cu un discurs cu tentă antieuropeană. (…)

E nevoie de clarificări publice din partea UDMR, deoarece la acel eveniment a fost prezentă o parte semnificativă din conducerea și miniștrii UDMR. Ei trebuie să explice dacă au fost de acord cu discursul pe care l-au aplaudat, ceea ce ar fi extrem de complicat, sau dacă nu au înțeles despre ce se vorbește și au aplaudat generic personajul”, a declarat Klaus Iohannis, pe 29 iulie.

Șeful statului a mai spus că nimeni nu-și dorește acum o criză guvernamentală, dar nici nu ne putem preface că nu s-a întâmplat nimic.
Kelemen Hunor a refuzat, însă, să dea explicații: „Aceste aplauze sunt de foarte multe feluri. Unii aplaudă din respect, alţii aplaudă din simpatie, alţii sunt de acord total sau parţial cu cele spuse şi aplaudă. Care ar fi problema din acest punct de vedere? Probabil că fiecare aplaudă din alte considerente, care fac un mixt de argumente, ar trebui să-l întrebi pe fiecare de ce aplaudă. Deci, sunt multe motive. Şi eu dacă mă duc la un spectacol aplaud şi dacă îmi place în totalitate şi dacă îmi place parţial. Chiar nu văd sensul de ce să explicăm, să spunem cine de ce aplaudă un discurs. Este un lucru aproape firesc, dacă te duci la un astfel de eveniment aplauzi şi dacă ai fost de acord, şi dacă n-ai fost de acord”.

În evidență a ieșit și Tanczos Barna, lider UDMR și ministru al Mediului, care a evitat nu mai puțin de 10 minute să răspundă întrebărilor jurnaliștilor pe această temă, la finalul unei ședințe de guvern.

Reacțiile lui Ciucă și Ciolacu în privința atitudinii UDMR

Pe 12 august, Marcel Ciolacu evitase un răspuns tranșant legat de finanțarea de către Guvernul Orban a unei fundații conduse de Tanczos Barna.

„Nu am studiat foarte mult problema. Am dat-o și eu la partid să vedem exact. E ceva ilegal? Sunt lucruri ilegale acolo? Eu n-am ce să comentez. Este imoral? Foarte posibil. Atunci, cred că statul român trebuie să facă la fel și să nu se mai plângă”, a declarat președintele PSD atunci.

Ulterior, o investigație jurnalistică a scos la iveală că Guvernul de la Budapesta a pompat sute de milioane de euro în fundații controlate de lideri ai UDMR.

Iar premierul Ciucă, întrebat în mod repetat despre eventuala scoatere de la guvernare a UDMR, s-a bâlbâit de-a binelea și a tot repetat că e nevoie ca întâi Uniunea să vină cu explicații în coaliție: „Niciunul dintre noi nu trebuie să dea aplauze pentru astfel de explicații, pentru că așa cum …. am specificat….când au apărut în spațiul public… aceste discuții… și internaționale… Reiterez încă o dată: România e o țară recunoscută pentru disponibilitatea și deschiderea ei pentru tot ce înseamnă toleranță culturală, religioasă, etnică. Am construit așa încât să ne bucurăm de tot ce înseamnă valorile UE…”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`