Zi crucială pentru aderarea României la spațiul Schengen. Opoziția Austriei, ultimul obstacol

Zi crucială pentru aderarea României la spațiul Schengen. Opoziția Austriei, ultimul obstacol
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Jens Kalaene

Consiliul UE, în format Justiție și Afaceri Interne, se reunește joi la Bruxelles pentru o ședință decisivă în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen. Înaintea votului, Croația are cele mai mari șanse să primească o decizie favorabilă, fiind singura țară candidată care nu se confruntă – cel puțin la nivel public – cu opoziția vreunuia dintre statele din zona de liberă circulație.

Aderarea României la spațiul Schengen ar urma să fie blocată de Austria

În ciuda faptului că inițial nu a formulat vreo obiecție, Austria este astăzi ultimul stat care împiedică aderarea României la spațiul Schengen. Deși datele oferite de instituțiile europene de resort îl contrazic și arată că problema nu este asociată țării noastre, cancelarul Karl Nehammer a invocat migrația ilegală și a spus că „este nevoie de mai mult timp”. Viena a precizat că nu este de acord nici cu aderarea Bulgariei, care se confruntă și cu opoziția Olandei.

În schimb, o decizie pozitivă ar urma să fie dată în cazul Croației.

Totuși, Președinții României și Bulgariei spun că negocierile se vor purta până în ultimul moment.

Mai mulți eurodeputați români au mers miercuri la Viena, într-un ultim efort de a încerca să îl convingă pe cancelarul austriac că România, care a gestionat cu brio frontiera externă a UE în contextul invaziei ruse în Ucraina și a efectelor sale, este pregătită să intre în Schengen și îndeplinește toate criteriile necesare.

Eugen Tomac, lider PMP și unul dintre europarlamentarii prezenți la întâlnire, spune că Nehammer „a respins orice argument rațional”.

„Guvernul de la Viena este condus, din păcate, de un lider ce insistă cu încăpățânare asupra unor argumente ridicole. I-am spus direct, astăzi, că este foarte aproape de a fi cel ce va anula toată simpatia pe care românii au cultivat-o de-a lungul timpului în relația cu Austria, țară pe care noi am privit-o cu multă încredere.

A fost una dintre cele mai tensionate întâlniri politice la care am participat. Din păcate, acest om a respins orice argument rațional. A anulat orice a propus Comisia Europeană, a neagat orice raport sau statistică. Pur și simplu, a luat o decizie absurdă. Vrea doar să umilească România în mod inacceptabil.

Mai devreme sau mai târziu, România va intra în spațiul Schengen, dar această palma nemeritată nu va fi uitată ușor de cei peste 20 de milioane de cetățeni români.

România merită în Schengen!”, a declarat Eugen Tomac.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
14:31 - Gigi Becali nu lasă FCSB „moștenire”: „Când mor eu, la revedere! Nu las echipa familiei. O ia Talpan. O iau Pițurcă și Tudorel Stoica”
14:27 - O funcționară de bancă din județul Sibiu este acuzată că a furat sume mari de bani din conturile clienților. Prejudiciul este imens
14:25 - Importurile de carburanți din Rusia, interzise / Șoferii cu mașini pe motorină ar putea plăti mai mult la pompă
14:24 - O bătrână imobilizată la pat din Vaslui a fost lovită, udată și lăsată în ger: „E vorba de o bucată mică de pământ”
14:20 - Tanczos Barna, despre Rabla local: Vom porni programul în martie. Are o finanțare de 240 de milioane de lei
14:06 - Românilor le lipsește educația financiară. Nu știu ce să facă cu banii pe care îi pun deoparte: „Muncești atât de mult pentru a-i face și atât de puțin pentru a le crește valoarea”
14:04 - O femeie a fost dată în judecată de un prieten pentru că nu a vrut să aibă o relație amoroasă cu el. Bărbatul îi cere trei milioane de dolari
14:01 - Adela Popescu, despre o posibilă revenire la „Vorbește lumea”: „Formula de acum este minunată, ei se înțeleg excelent”
14:00 - Donald Trump: Chiar și acum, dacă aș fi președinte al SUA, aș putea negocia o pace între Rusia și Ucraina în 24 de ore. Slăbiciunea și incompetența lui Joe Biden ne-au adus în pragul unui război nuclear
13:56 - 5 sfaturi pentru un stil de viață sănătos / Cum să te bucuri de aspectele vieții tale