În luna ianuarie, lumea sportului a fost marcată de scandalul la ultima ediție a Australian Open. Viza liderului mondial Novak Djokovici a fost anulată „din motive de sănătate şi ordine, pe baza faptului că este în interesul public o astfel de măsură”, potrivit adevărul.ro.
În acest context, mai mulți politicieni au încercat să-și facă imaginea pe seama unor vedete, însă, pe termen lung, strategia nu a adus rezultatele dorite. Presa australiană a scris că scandalul în care a fost implicat campionul sârb a fost regizat de premierul Scott Morrison.
Pentru că a atras antipatia populației prin lockdown-urile repetate, premierul Scott Morrison a folosit scandalul legat de vaccinarea lui Djokovici pentru a arăta australienilor că restricțiile prin care au trecut se aplică și unor vedete internaționale.
În ciuda acestei strategii, Scott Morrison a fost nevoit să-și recunoască sâmbătă înfrângerea în faţa contracandidatului său, Anthony Albanese.
Mai mult decât atât, Albanese a obținut prima victorie pentru Partidul Laburist din ultimii 10 ani.
„Un star al tenisului mondial poate influenţa oameni de toate vârstele, tineri sau bătrâni, dar poate mai ales pe tinerii şi pe cei impresionabili, îi poate determina să-l imite. Acest lucru nu este fantezist, nu are nevoie de dovezi. Este recunoaşterea comportamentului uman, dintr-o familiarizare modestă cu experienţa umană.
Chiar dacă domnul Djokovic nu câştiga Australian Open, prezenţa lui în Australia, jucând tenis și încurajându-i pe cei care vor să fie ca el, reprezintă o bază raţională pentru ideea că el poate încuraja sentimentele antivaccinare”, se arată în motivarea instanței.