După zece ani, radarele fixe vor reveni pe drumurile din România. De când vor intra în funcțiune

După zece ani, radarele fixe vor reveni pe drumurile din România. De când vor intra în funcțiune
Sursa Foto: Pixabay

Poliția Română vrea să monteze 500 de camere video, 300 de radare fixe și 1000 de limitatoare de viteză pe drumurile publice. Investiția, care se ridică la peste 30 de milioane de euro va fi făcută prin PNRR, potrivit digi24.ro.

Despre reinstalarea acestui sistem de radare fixe se vorbește de câțiva ani de zile, după ce s-a renunțat la el în urmă cu mai bine de un deceniu, din cauza legislației deficitare.

Radarele fixe vor apărea din nou pe drumurile din România

România este singura țară din Uniunea Europeană unde nu există radare fixe, a spus recent Ministerul Transporturilor, când a prezentat un proiect de lege pentru sistemul numit „e-SIGUR”.

Legislația trebuie adoptată până în decembrie 2022, iar sistemul „e-SIGUR” să devină operațional în cel mult doi ani.

Radarele fixe vor semnala comportamentul indisciplinat al șoferilor: depășirea limitei legale de viteză, încălcarea culorii roșie a semaforului, conducere agresivă, nerespectarea trecerii la nivel cu cale ferată, ori conducere fără permis ori cu acte expirate.

De asemenea, numerele de înmatriculare ale autovehiculelor vor putea fi citite, iar toți cei care se vor abate de la lege vor fi automat amendați.

România ocupă primul loc în UE la numărul de decese și răniți grav pe drumurile publice. În 2021 au fost loc aproape 5.000 de accidente rutiere, soldate cu aproape 3.800 de răniți și 1779 de morți.

Urmăriți B1TV.ro și pe