Peste 3.800 de medici de familie au încheiat contracte pentru testarea COVID-19. Alexandru Rafila: Testarea la medicul de familie, soluția pentru accesul facil al bolnavilor la diagnostic rapid, evaluare și monitorizare

Peste 3.800 de medici de familie au încheiat contracte pentru testarea COVID-19. Alexandru Rafila: Testarea la medicul de familie, soluția pentru accesul facil al bolnavilor la diagnostic rapid, evaluare și monitorizare
Alexandru Rafila a fost ales deputat pe listele PSD în actuala legislatură. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ministerul Sănătății a anunțat, duminică, că peste 3.800 de medici de familie au încheiat contracte ca să testeze în cabinete pentru depistarea COVID-19 la toți pacienții care se încadrează în definițiile de caz ale Institutului Național de Sănătate Publică.

Ministerul Sănătății: Peste 3.800 de medici de familie au încheiat contracte pentru testarea COVID-19

Lista cabinetelor de medicină de familie care au încheiat contracte cu casele de asigurări de sănătate este dispobilă pe site-ul ministerului, www.ms.ro. Instituția a precizat că „lista este în dinamică”.

„Ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila consideră că testarea la medicul de familie reprezintă soluția pentru accesul facil al bolnavilor la diagnostic rapid, evaluare și monitorizare. Ministrul Sănătății mulțumește medicilor de familie pentru implicare și îi încurajează sa participe în număr cât mai mare la efortul național de control al pandemiei și de reducere a numărului de cazuri grave și decese, care se poate realiza numai prin solidaritate și profesionalism”, se arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.

Alexandru Rafila declara recent că, pentru a evita „experiențele nefericite” din trecut, „primul gând” a fost creșterea accesului la testare.

„Primul gând a fost să creștem accesul la testare. Cel mai apropiat furnizor de servicii medicale de fiecare dintre noi este medicul de familie. Am avut întâlniri repetate cu organizațiile profesionale ale medicilor de familie, ulterior și cu cei din Colegiul Medicilor din România, și am găsit această soluție în care fiecare persoană care are simptomatologie sau este contact direct cu o persoană care a fost infectată să aibă acces imediat la testare, la medicul de familie, iar Casa de Asigurări de Sănătate plătește o sumă fixă pentru acest serviciu. (…) La medicul de familie, persoanele care sunt diagnosticate pozitiv pot fi consultate, evaluate și pot fi îndrumate către aceste centre ambulatorii de evaluare, unde o persoană care are o formă ușoară sau medie, dar care are și comorbidități, există un anumit algoritm care face posibilă prezentarea acestor persoane în centrele de evaluare, au ocazia să facă o investigație completă, analize de sânge și o radiografie sau computer tomograf, după caz”, explica ministrul Sănătății pe 21 ianuarie.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:09 - De ce propaganda rusă chiar poate să funcționeze în Mariupol. Marin Gherman: Mulți nu au văzut lumina zilei cu săptămânile. Au ieșit din subsoluri și au văzut un oraș distrus. Sunt rupți de civilizație (VIDEO)
23:58 - Biserica Ortodoxă a Ucrainei anunţă ruperea de Patriarhia Rusă
23:44 - Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz: „Am avut mai multe discuții telefonice cu Putin și voi continua să discut cu el”
23:23 - Marin Gherman: Trebuie să ieșim din iluzia că Rusia își respectă angajamentele. Rusia vrea să distrugă Ucraina, deci pacea nu e posibilă. Ucrainenii vor victoria și spun „dacă tot murim, să murim pentru ceva” (VIDEO)
23:13 - Succes românesc la Cannes: Regizorul Alexandru Belc, premiat pentru regia filmului „Metronom”, în secțiunea Un Certain Regard
22:35 - Suedia și Finlanda nu reușesc să convingă Turcia să accepte aderarea lor la NATO. Negocierile, în impas
22:24 - Dan Petrescu, episod neștiut cu Gică Popescu din anul în care naționala a ajuns în sferturile Campionatului Mondial: „Eram disperați să ne vadă gagicile!” (VIDEO)
22:18 - Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, cere statelor UE să sprijine Ucraina cu bani
22:01 - Kievul își pierde răbdarea. Un oficial ucrainean susține că „orice se poate întâmpla” cu oleoductul prin care Ungaria primește petrol rusesc și că ungurilor ar trebui să li se vorbească „pe limba lor”
21:54 - Val de concedieri în Armata Rusă, în rândul militarilor care au refuzat să lupte în războiul din Ucraina