A treia rundă de discuții dintre Ucraina și Rusia s-a încheiat cu „mici schimbări pozitive” privind coridoarele umanitare

A treia rundă de discuții dintre Ucraina și Rusia s-a încheiat cu „mici schimbări pozitive” privind coridoarele umanitare
A doua rundă de discuții dintre Ucraina și Federația Rusă a avut loc la Brest, Belarus, pe 3 martie 2022. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

A treia rundă de discuții dintre Ucraina și Rusia a produs mici schimbări pozitive în ceea ce privește asigurarea coridoarelor umanitare, spune purtătorul de cuvânt al delegației ucrainene de negociere, Mihail Podoliac.

A treia rundă de discuții dintre Ucraina și Rusia s-a încheiat

„A treia rundă de discuții s-a încheiat. Mici schimbări pozitive pentru a îmbunătăți logistica privind coridoarele umanitare”, a scris oficialul ucrainean pe Twitter, potrivit Interfax.

În ceea ce privește celelalte chestiuni, a continuat el, se desfășoară consultări intense.

„Consultări intense asupra principalului bloc politic de reglementări, alături de încetarea focului și garanții de securitate”, a adăugat Mihail Podoliac.

Discuțiile desfășurate luni în regiunea Brest, Belarus, au durat mai bine de trei ore. Tot acolo a avut loc și cea dea doua rundă de negociere, pe 3 martie. Prima dintre ele, organizată pe 28 februarie, a fost în regiunea Gomel.

Tot luni, armata rusă a acuzat Ucraina că nu a îndeplinit condițiile pentru crearea coridoarelor umanitare. Moscova propusese evacuarea civililor ucraineni către Rusia și aliatul său, Belarus, o solicitare respinsă vehement de partea ucraineană.

„Sunt cetățeni ai Ucrainei, ar trebui să aibă dreptul de a se evacua pe teritoriul Ucrainei”, a afirmat purtătorul de cuvânt al președintelui Volodimir Zelenski.

Înainte de a treia rundă de negociere, Kremlinul susținea prin vocea purtătorului de cuvânt că va dispune încetarea imediată a focului dacă Ucraina acceptă o serie de condiții. Mai exact, spunea Dmitry Peskov, Kievul trebuie să pună capăt acțiunilor militare, să își consfințească neutralitatea printr-o modificare constituțională, să cedeze Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Federația Rusă în 2014, și să recunoască independența așa-ziselor „republici populare” din regiunea Donbas, Donețk și Lugansk.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
08:12 - Explozii în centrul Kievului. Medicii și salvatorii s-au deplasat la fața locului
01:22 - Stelian Tănase, despre cum ajută occidentalii Ucraina: Sunt buni de gură, birocrația se mișcă a dracului de greu. Macron nu e Macron, e Micron, un papagal care nu înțelege că Putin vrea refacerea Imperiului Rus (VIDEO)
00:34 - Stelian Tănase: Știu pe surse că e o decizie și la PNL, și la PSD ca, înainte cu un an de alegeri, să rupă coaliția. La unul din cele două partide au hotărât deja să plece (VIDEO)
23:52 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Ce trebuie să facem când suntem ținta unui atac energetic (VIDEO)
23:22 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Badic: Tipuri de atacuri energetice și cum se manifestă ele (VIDEO)
22:54 - Anunț surprinzător din Ungaria: Digi Sport 1, 2 și 3 nu vor mai fi disponibile de la 1 iulie
22:37 - Stelian Tănase: PNL așteaptă tot de la Cotroceni. Dacă Iohannis doarme, și siesta la el e o religie, nu se întâmplă nimic / Pe sub masă, PNL și PSD se înțeleg perfect, își impart prada (VIDEO)
22:01 - Ştefan Petreuş, din grupul Frații Petreuș, a murit la 82 de ani. „Ne rămân muzica lor excepţională şi dragostea lor pentru folclorul maramureşean” (VIDEO)
21:36 - Emilia Șercan: Nicolae Ciucă a reușit în instanță să blocheze analiza tezei sale de doctorat. Și-a făcut astfel un mare deserviciu, căci ne-a confirmat tuturor că teza e plagiată (VIDEO)
21:20 - Cacealma rusească: primarii occidentali au vorbit cu un fake al primarului din Kiev