„Bohdan are 27 de ani, poate fi eliberat la 42”: un ucrainean din Crimeea, care a stropit cu vopsea galbenă și albastră fața clădirii administrației ruse, riscă 15 ani de închisoare

„Bohdan are 27 de ani, poate fi eliberat la 42”: un ucrainean din Crimeea, care a stropit cu vopsea galbenă și albastră fața clădirii administrației ruse, riscă 15 ani de închisoare
Bohdan, bărbatul dinCrimeea acuzat de terirism. Foto: Facebook/ denisovaombudsman

Un locuitor din Evpatoria ocupată, Bohdan Zizu, a fost reținut acum mai bine de o lună, după ce a fost acuzat că a stropit cu vopsea galbenă și albastră fațada clădirii administrației ruse. Ucraineanul de 27 de ani, riscă o pedeapsă de 15 ani pentru tentativă de atac terorist, notează Crimea Suspilne.

Învinuit de terorism

„Bohdan este acuzat de distrugere intenționată sau deteriorare a proprietății. El se confruntă cu o pedeapsă de cinci ani, dar noi ne temem că va fi acuzat pentru un așa-zis act terorist”, a declarat vărul său, Olexandr Barkov.

Publicația Kriminform, apropiată autorităților ruse din Crimeea, a confirmat că Serviciul Federal rus de Securitate (FSB) îl acuză pe Ziza de tentativă de act terorist, pentru care pedeapsa prevăzută este 15 ani de închisoare.

„Știm că Bohdan se află în arest preventiv la Simferopol, în condiții satisfăcătoare. Nu este bătut, nu este batjocorit. Acest lucru se datorează în principal faptului că a devenit public cazul lui, dar are nevoie de protecție. Bogdan are acum 27 de ani. Dacă va fi condamnat pentru terorism și va fi găsit vinovat, ar poate fi eliberat la vârsta de 42 de ani. Acesta este un scenariu înfricoșător”, a spus Barkov.

Bohdan nu are un avocat

Ziza a turnat vopsea galbenă și albastră, culorile steagului Ucrainei, pe zidurile clădirii administrației ruse din Evpatoria și ar fi încercat să arunce în interior o sticlă cu amestec incendiar, relatează agenția de presă.

Bărbatul încă nu a primit un avocat independent. Rudele acestuia încearcă să soluționeze cazul. Potrivit lor, avocatul a încercat să pătrundă în centrul de arest preventiv, dar i s-a spus că învinuitul nu este acolo, apoi că este investigat.

„Și apoi, au spus că a refuzat să se apere. Dar știu că nu este cazul. Pentru că într-o scrisoare, Bohdan a scris că are nevoie de un avocat independent. Avem confirmare scrisă în acest sens, care a fost dată activiștilor pentru drepturile omului”, a subliniat Barkov.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:23 - Stelian Tănase: Coaliția va rezista cât va dori Klaus Iohannis. N-ar fugi niciunul, că e de furat mult (VIDEO)
23:53 - Stelian Tănase: UDMR a devenit o anexă a FIDESZ. Trebuie să plece de la guvernare / Dacă UDMR nu-și limpezește relația cu Budapesta, o s-o facă serviciile speciale (VIDEO)
23:21 - Stelian Tănase: Cum o fi un general în fruntea unui partid liberal eu nu pot să înțeleg… Klaus Iohannis nu lasă nimic în urmă. L-au păcălit pe Cîmpeanu să îi scrie o lege a educației, dar nu poate să scrie, nu e Spiru Haret (VIDEO)
23:00 - Simona Halep, campioană la Toronto după ce a învins-o pe Beatriz Haddad Maia / Românca urcă pe locul 6 WTA
22:30 - Ludovic Orban reclamă „o risipă uriașă și o lipsă de respect față de banul public”: „După capul lor, în mod normal, de la 1 august ar fi trebuit crescute salariile în tot sectorul public. Au generat noi și noi cheltuieli” (VIDEO)
22:05 - Ludovic Orban: Banii primiți la rectificare nu o să îi ajungă Ministerului Energiei să compenseze nici măcar pe luna aprilie. Se vor crea niște blocaje în lanț. O să rămânem fără furnizori (VIDEO)
21:46 - Ludovic Orban: Toată politica guvernamentală este dictată de PSD, partidul care face legea în guvernare. Nici nu mai există ceea ce se numea PNL. Nu există pic de liberalism în această guvernare (VIDEO)
21:31 - Ludovic Orban: Noile măsuri fiscale îi afectează pe toți românii. Nu mai există nimic din ceea ce este liberal astăzi în PNL. Un om de dreapta nu poate să mai aibă încredere în PNL, e ca și cum ar vota cu PSD (VIDEO)
21:01 - Un copil de un an și jumătate a căzut într-un lac Harghita: „Este în stare de inconștiență, dar respiră”
20:44 - Șofer urmărit de polițiști în traficul din București. A fost prins după ce s-au tras focuri de avertisment. Bărbatul a avariat o mașină de poliție și a fost testat pozitiv cu aparatul etilotest