Boris Johnson, premierul britanic, propune Ucrainei o alință alternativă la UE

Boris Johnson, premierul britanic, propune Ucrainei o alință alternativă la UE
Foto: Instagram/ Volodimir Zelensky

Premierul britanic propune o alianță de state liberale geloase pe suveranitatea lor națională și hotărâte cu cea mai mare intransigență împotriva amenințării militare a Moscovei. Potrivit jurnaaliștilor de la Corriere della sera, Boris Johnson „îşi ţese pânza de mai bine de o lună”.

Noul sistem de alianțe politice, economice și militare va uni țările care nu au încredere în Bruxelles și, separat, în poziția Germaniei față de agresiunea Rusiei.

Planul a fost prezentat și președintelui Ucrainei. Guvernul de la Kiev, la rândul său, nu a luat o poziție față de inițiativa britanică, dar pentru moment nu au respins inițiativa. Zelensky așteaptă summitul european din 23 iunie, când va fi decisă soarta candidaturii Ucrainei la UE. Jurnaliştii scriu că, în cazul unui răspuns negativ, preşedintele Ucrainei poate lua în serios alternativa lui Johnson.

Poziția altor state față de plan

Marea Britanie dorește să includă Ucraina, Polonia, Estonia, Letonia și Lituania în această alianță și, eventual, și Turcia într-o etapă ulterioară.

Media se îndoiește de viabilitatea acestei alianțe în sine, deoarece Marea Britanie nu are capacitatea de a sprijini financiar Ucraina. Nu se cunoaște nici faptul dacă Polonia împreună cu țările baltice se vor alătura, pentru că acest fapt le va compromite relațiile cu Bruxelles-ul.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
19:08 - Studiile în România au devenit un lux: tinerii ajung să plătească un salariu doar pentru chirie și hrană
18:56 - Localitatea din România în care poți cumpăra un apartament cu două camere cu doar 6.000 de euro (FOTO)
18:37 - În loc să primească 100 de dolari, a primit 10,4 milioane și i-a cheltuit după bunul plac. Femeia riscă acum zeci de ani de închisoare
18:32 - Poliţiştii ieşeni caută patru tineri care au plecat de la domiciliu și nu au mai revenit. Dacă i-ați văzut, sunați la 112! (FOTO)
18:28 - Localitate din România unde un apartament cu două camere poate fi cumpărat cu 6000 euro. Te-ai muta acolo?
18:13 - DIICOT renunță la urmărirea penală față de o redacție căreia îi blocase activitatea și recunoaște că publicarea unui articol a dus la arestarea unui agresor
18:11 - Dana Dărăban, ACUE: Românii riscă să primească facturile la gaze și curent cu întârziere
18:01 - UE va legifera centralizarea informațiilor referitoare la sănătatea cetățenilor, politici de gestionarea a epidemiilor dar și procedurile de achiziție a medicamentelor în statele membre
17:50 - Marius Pașcan îi critică dur pe liberalii Virgil Popescu și Nicolae Ciucă: A ajuns un măscărici acest ministru. E un demagog sadea / Prăbușirea Armatei în sondaje are legătură și cu generalul din fruntea Guvernului (VIDEO)
17:48 - Directorul CIA susține că Putin nu va ezita să apeleze la arsenalul militar nuclear: „Poate fi destul de periculos și nesăbuit”