Consiliul European a acordat statutul de candidate la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova. Charles Michel: E un moment istoric

Consiliul European a acordat statutul de candidate la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova. Charles Michel: E un moment istoric
Ucraina și R. Moldova au primit statutul de candidate pentru aderarea la UE. Charles Michel: e un moment istoric. Foto: Hepta - DPA Images / Dario Pignatelli

Consiliul European a decis, joi, să acorde statutul de țări candidate la aderarea la UE pentru Ucraina și Republica Moldova.

Este „un moment istoric”, care marcheză un „pas crucial” în drumul celor două state spre UE, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

Michel i-a felicitat apoi pe Maia Sandu și Volodimir Zelenski, președinții celor două state, precum și cele două popoare.

„Viitorul nostru e împreună”, a scris președintele Consiliului European, pe Twitter.

Sandu și Zelenski, primele reacții după ce țările lor au primit statut de candidate pentru aderarea la UE

„Pornim pe drumul spre UE, care va aduce moldovenilor mai multă bunăstare, mai multe oportunități și mai multă ordine în țara lor.  Avem în față un drum complicat, care va cere multă muncă și efort – și pe care suntem pregătiți să-l parcurgem, împreună, pentru a asigura cetățenilor un viitor mai bun. Moldova are viitor, în Uniunea Europeană!”, a scris Maia Sandu, președinta Republicii Moldova, pe Facebook.

Iar preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a transmis că acesta este „un moment unic şi istoric în relaţiile dintre Ucraina şi UE”.„Aceasta este victoria noastră”, a susținut el într-un scurt videoclip pe Instagram. „Așteptăm (această decizie) de 120 de zile și chiar de 30 de ani”, de la independența Ucrainei în 1991, a punctat Zelenski.

Reacția lui Klaus Iohannis la decizia Consiliului European privind Ucraina și R. Moldova

„O realizare istorică azi, când Consiliul European a acordat statutul de candidat pentru Ucraina și Republica Moldova. Am ajuns la această decizie excepțională în urma unui sprijin puternic și a unor demersuri intense din partea României. De asemenea, am acordat și perspectiva europeană Georgiei, făcând pași importanți înainte”, a scris, pe Twitter, președintele Klaus Iohannis.

Acesta a precizat apoi că România e gata să ajute atât cele două state, cât și Georgia: „Decizia aduce speranță și încredere în viitorul european pentru oamenii din aceste țări și e o mare responsabilitate pentru liderii lor. România e gata să continue să susțină Ucraina, Republica Moldova și Georgia pe drumul lor european”.

Urmăriți B1TV.ro și pe