Coreea de Nord, devastată de COVID, nu vrea ajutorul SUA: „Să-și retragă oferta nesăbuită!”

Coreea de Nord, devastată de COVID, nu vrea ajutorul SUA: „Să-și retragă oferta nesăbuită!”
În imagine: Liderul nord-coreean Kim Jong Un. Foto: Hepta - DPA Images

Coreea de Nord, puternic lovită de pandemia de coronavirus, a refuzat ajutorul umanitar oferit de SUA, pe motiv că e „nesăbuit” și motivat politic, informează Reuters.

Coreea de Nord refuză sprijinul SUA în criza COVID

Ministerul nord-coreean de Externe a transmis că ajutorul oferit de americani nu e unul sincer, ci e „parte a unui complot” menit să slăbească „criticile internaționale” față de „politica ostilă a SUA” în raport cu Phenianul.

Ministerul a mai susținut că nici americanii n-au fost în stare să-și gestioneze propria criză COVID, așa că mai bine și-ar „retrage oferta nesăbuită” și-ar avea „grijă de propria situație internă”.

Statele Unite și Coreea de Sud au dorit să ajute Coreea de Nord cu vaccinuri și echipamente medical, dar Phenianul nu a avut până acum niciun răspuns.

Coreea de Nord, lovită de un val COVID

Nord-coreenii se confruntă cu un puternic val de coronavirus, în condițiile în care sistemul lor de sănătate e unul precar, nu sunt vaccinați și au o capacitate de testare limitată.

Anunțul privind primele cazuri a fost făcut la jumătatea lunii mai, după un lockdown aparent inexplicabil impus brusc locuitorilor din capitală. Ulterior, decidenții au recunoscut că e vorba de coronavirus și că e „o urgenţă naţională gravă”.

De atunci, însă, liderii nord-coreeni se referă la COVID-19 cu termenul de „febră”.

Anul trecut, Phenianul a refuzat o livrare de vaccinuri gratuite din partea programului Covax, pe motiv că nu are nevoie de ele.

Urmăriți B1TV.ro și pe